Co se změní v autech v roce 2009 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Co se změní v autech v roce 2009

Možnost jezdit bez rezervy ocení zejména majitelé aut přestavěných na LPG, kteří mají v prostoru rezervy plynovou nádrž.
Možnost jezdit bez rezervy ocení zejména majitelé aut přestavěných na LPG, kteří mají v prostoru rezervy plynovou nádrž. (: ara)

PRAHA – Už bez rezervy, zato s reflexními vestami. Tak se změní povinná výbava v osobních autech zřejmě již v polovině letošního roku. Navrhuje to ministerstvo dopravy. Změn se však připravuje daleko více.

Bez rezerv, ale s vestami!

Rezerva: už i bez ní.
Zřejmě už od července nebudeme muset vozit v autě náhradní kolo. Bude stačit jen sada na zalepení a dofouknutí poškozené pneumatiky. Až dosud se sice bez rezervy jezdit mohlo, ale kromě lepicí sady muselo být auto vybaveno i systémem monitorování tlaku v pneumatikách. Jakmile vyhláška vstoupí v platnost, budou si moci řidiči při koupi nového auta zvolit, zda chtějí náhradní kolo či lepicí sadu.

Reflexní vesta povinně!
Zatím mají povinnost vozit reflexní vestu jen řidiči služebních aut. Brzy to bude povinné pro všechny. Za porušení povinnosti mít vestu hrozí řidičům v Evropě i značné pokuty. Například v Belgii až 34 000 korun.

Odpočty DPH pro všechny
Možná už od března si budou moci podnikatelé a firmy pořídit jakýkoli nový osobní vůz s odpočtem DPH! Nyní si podnikatelé mohou odečíst DPH jen při nákupu nákladních a lehkých užitkových aut. Osobní se musela nechat vybavit přepážkou, aby se dostala do tzv. kategorie N 1. Majitelé stávajících vozů N 1 si přepážku v autě budou muset nechat.

POZOR NA POKUTY
Na Slovensku se nedávají pokuty. Staré pokutové bločky ve slovenských korunách byly totiž staženy z oběhu a nové s částkami s eury ještě policie nemá. Zato v Německu policisté zavedli vyšší pokuty. Za řízení s alkoholem nyní zaplatíte 13 000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.