Odborníci varují: Přijde... Epidemie chřipky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odborníci varují: Přijde... Epidemie chřipky!

 (Profimedia.cz, ara)

PRAHA – Nebezpečné chřipkové viry se blíží do Česka! Dorazit mohou už do 14 dnů. A odborníci se obávají rozsáhlé epidemie.

Do 2 týdnů!

Bude pekelný mráz
Skolí nás chřipková epidemie

Jde totiž o viry typu A, které způsobily dosud všechny známé pandemie, při nichž po celém světě onemocněly miliony lidí! „Tento typ se snadněji šíří a způsobuje vážnější onemocnění,“ upozorňuje profesor MUDr. Jiří Beran z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Chřipková epidemie propukla již ve Španělsku, Portugalsku, Francii a její počátky hlásí epidemiologové z Německa. Do jaké míry zasáhne i Česko, je prozatím otázkou. „Chřipková epidemie hrozí každý rok a každý rok také je,“ říká MUDr. Martina Havlíčková, šéfka Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Každoročně má také na svědomí stovky životů. „Počet úmrtí na chřipku se v ČR odhaduje na 2661 případů,“ uvádí MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Loni chřipka zabila 16 lidí! Šestnáct úmrtí zavinil přímo chřipkový virus. Další stovky pacientů zemřely na komplikace chřipky či nemocí, které u nich chřipka zhoršila! „Ve statistikách jsou vedeni jako zemřelí na zápal plic, astma nebo nemoci srdce a cév,“ vysvětluje doktor Kynčl.

Optimisticky naladění mohou být snad jen ti, co se nechali očkovat. Vakcína používaná v letošní sezoně proti této skupině virů chrání.

10 tipů, jak se vyhnout chřipce
  1. Nevycházejte mezi lidi!
    Když se to nepodaří, aspoň se vyhněte přecpaným dopravním prostředkům, odpusťte si návštěvy kina, divadla i velkých nákupních center.
  2. Otužujte se!
    Nemusíte hned skákat do zamrzlého rybníka. Zkuste ranní studenou sprchu, ve vytápěných místnostech nechoďte nabalení. Ideální je pravidelné saunování.
  3. Nadopujte se vitaminy!
    Zvyšte přísun vitaminu C a také tekutin. Raději než multivitaminové přípravky zkuste samostatný vitamin C, vhodné jsou také doplňky podporující imunitní systém s obsahem zinku a selenu.
  4. Dejte si čaj!
    Nejen, že se zahřejete, ale látka alkylamin obsažená v černém čaji posiluje imunitu. Pět malých šálků denně stačí, abyste se proti chřipce pořádně vyzbrojili.
  5. Vemte si čepici!
    Na módní výstřelky pro tentokrát zapomeňte. Pořádně se zachumlejte, raději si oblečte několik slabších vrstev, které můžete případně odložit. Není totiž nic horšího než vyrazit ven zpocení a pak prochladnout.
  6. Hýbejte se!
    Pravidelný pohyb v rozumné míře je ideální prevencí proti chřipce. Nic se ale nemá přehánět, a tak ať vás ani nenapadne jít běhat do lesa, když na to nejste zvyklí! Náhlá náročná fyzická aktivita by vás totiž naopak mohla hodně oslabit.
  7. Neponocujte!
    Pravidelný spánek a odpočinek je základem zdraví. Takže v době chřipkové epidemie zapomeňte na ponocování a nadměrný přísun alkoholu. Přeplněné hospody jsou navíc dokonalým semeništěm viru.
  8. Nechte se očkovat!
    Máte ale poslední příležitost! Zbývá jen pár dní, kdy se ještě můžete dát očkovat proti chřipce. Vakcína vás ochrání na dalších až 12 měsíců.
  9. Myjte si ruce!
    Jedním z nejčastějších způsobů přenosu viru chřipky je totiž podání ruky. Nestačí ale jen opláchnout ruce vodou, používejte i mýdlo!
  10. Pomilujte se!
    Tak tenhle způsob ochrany proti chřipce je nejen příjemný, ale i účinný. Pravidelný sex zvyšuje obranyschopnost organismu. Ten je pak proti chřipce odolnější.

Kliknutím zvětšete

MUDr. Martina Havlíčková: Vir si dělá, co chce...

PRAHA – Co nás v nejbližších týdnech čeká? Může ještě něco chřipku zastavit? Jak se před ní chránit? Na otázky Aha! odpovídala MUDr. Martina Havlíčková, CSc., šéfka Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Opravdu můžeme chřipkovou epidemii v Česku očekávat do dvou týdnů?
„Dva týdny jsou reálný odhad. Viry si však za určitých okolností dělají, co chtějí. Nedá se přesně říct, během jak dlouhé doby dojde k epidemickému rozšíření.“
● Nezastaví ji současné mrazy?
„Počasí na šíření epidemií má vliv, jde ale spíše o klimatická pásma. Současných několik mrazivých dnů na šíření epidemie nebude mít velký vliv.“
● Jak může být letošní epidemie nebezpečná?
„Viry subtypu A (H3N2) bývají spojené spíše s explozivnější epidemií, ale to nemůžeme říct vždycky. Dopředu nevíme, jak bude epidemie vypadat.“
● Jsou u nás už nemocní chřipkou?
„Záchyty jsou zcela ojedinělé, je velký propad v nemocnosti. Následující dva, tři týdny rozhodnou o tom, zda epidemie přijde již v polovině, nebo v druhé polovině ledna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.