Hit posledních týdnů - Němci se rvou o české knedlíky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hit posledních týdnů - Němci se rvou o české knedlíky!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Tak to je něco! Vypadá to, že klasickým českým knedlíkům přišli na chuť i Němci. Nedávno se totiž v Německu začaly prodávat balené šišky houskových knedlíků a naši západní sousedé se o ně doslova rvou!

Tak to je něco! Vypadá to, že klasickým českým knedlíkům přišli na chuť i Němci. Nedávno se totiž v Německu začaly prodávat balené šišky houskových knedlíků a naši západní sousedé se o ně doslova rvou!

Tak takový poprask snad ještě německé obchody nezažily. Jakmile totiž před několika týdny přišly na trh klasické české knedlíky, zmizely z prodejních pultů během chvilky. „Dříve tady opravdu k vidění nebyly. Takzvaný Böhmische knödel stojí 1,29 euro a ve větších supermarketech ho moc neseženete. V menších obchodech je mají, ale hned jsou pryč,“ prozradila deníku Aha! Zuzana Voll, která žije nedaleko Norimberka.

Balené knedlíky prodávané v Německu nejsou žádnou lacinou náhražkou, která by se hned rozmočila v omáčce. „Je to vážně pravý český knedlík. Už je ale hotový, takže ho stačí jen ohřát. A chutná opravdu dobře! Německých kulatých knedlíků už jsem přejedená,“ dodává Zuzana Voll.

Knedlík, a nebo nok?

Knedlík, nebo nok? Tak tenhle věčný problém z českého filmu Pelíšky v továrně na knedlíky v Blučině rozhodně neřeší. Místní odborníci mají jasno. „Receptura je v podstatě stejná, v noku je jen víc vajec. Zatímco ale knedlík při vaření plave na povrchu a musí se párkrát otočit, nok se nechá jít ke dnu. Je to tedy v podstatě převařený knedlík,“ upřesnil Milan Svoboda, majitel knedlíkárny v Blučině, kde se vyrábí nejvíce knedlíků v České republice.

A tady se »šišky« vyrábějí!

Tak tady se vyrobí nejvíc knedlíků na světě! Ročně jich totiž knedlíkárna v jihomoravské Blučině vyrobí neuvěřitelných 13 milionů! I proto se místní výrobna pyšní titulem největší knedlíkárna na světě.

Před devatenácti lety se v Blučině s výrobou knedlíků začalo, těsně před koncem minulého roku tu vyrobili knedlík s pořadovým číslem sto milionů! „V nabídce máme 60 druhů knedlíků. Kromě oblíbených bramborových, tvarohových, špenátových nebo ovocných vyrábíme i bioknedlíky a bezlepkové knedlíky,“ říká majitel firmy Milan Svoboda.

Denně tu 90 zaměstnanců vyrobí 50 000 knedlíků, měsíčně skoro 1,5 milionu, nejdelší knedlík, který tady vznik měřil, 25 metrů.

Fakta o »houskáčích«
  • Češi denně snědí 1,3 milionů plátků knedlíků
  • Nejoblíbenějším druhem knedlíků u nás jsou klasické houskové
  • Knedlíky se k nám dostaly z Vídně na počátku 19. století
  • V polovině 19. století vznikl také nejoblíbenější knedlíkový pokrm: vepřo-knedlo-zelo
  • Průměrná šiška houskového knedlíku má zhruba 27 cm
  • Z každé šišky se pak dá nakrájet 22 plátků knedlíku
  • Asi 150 tisíc Čechů si dá denně knedlík jako přílohu
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.