Máte doma tyhle mobily? Útočí na ně vražedná SMS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Máte doma tyhle mobily? Útočí na ně vražedná SMS!

PRAHA – Další útok na vaše mobilní telefony! Tentokrát je pirát skryt v textové zprávě. Německý odborník Tobias Engel odhalil nový způsob, jakým lze mobil zablokovat na dálku. Jedná se o agresivní SMS, která útočí na mobilní telefony s operačním systémem Symbian.


Jakmile ji přijmete, nezbude vám nic jiného, než telefon odnést k autorizovanému prodejci.

Speciálně vytvořená SMS dokáže zablokovat příjem SMS a MMS zpráv na mobilech Nokia s operačním systémem Symbian. Výrobce bezpečnostních řešení F-Secure připouští, že napadeny by mohly být i přístroje Sony Ericsson UIQ. Pokud jste majitelem některého z typu Nokií či Sony Ericsson a váš přístroj přijme tuto »ničící« SMS, budete ho muset nechat resetovat a samozřejmě vám pak hrozí ztráta důležitých dat.

Na tuto zákeřnou zprávu zatím nezná nikdo lék. O nebezpečné SMS ví Nokia i čeští mobilní operátoři už od listopadu, ovšem stále nenašli způsob, jak na ni vyzrát a své zákazníky ochránit. Zástupci společnosti Nokia se obávají napadání dalších telefonů. „Jedná se o bezpečnostní chybu systému Symbian, za kterou je odpovědný jeho výrobce. Uživatel, který nemá v telefonu antivirový program s nejnovější aktualizací, nemá možnost zabránit doručení takové »zákeřné« SMS. U našich zákazníků ovšem zatím neevidujeme žádné problémy s příjmem SMS a MMS,“ říká Jitka Pajurková ze společnosti T-Mobile. Stejně situaci komentuje i konkurenční Vodafone.

Telefony v ohrožení

■ Nokia 6220 Classic
■ Nokia 5700 Express Music
■ Nokia E51
■ Nokia N71
■ Nokia N73
■ Nokia N95
■ Nokia N96
■ Sony Ericsson G700
■ Sony Ericsson W960i
■ Sony Ericsson P1i

* Jedná se o 10 vybraných typů, celkově jde o více než 50 typů telefonů


Autor: (sts)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.