Vánoce – čas radosti, veselosti, ale i půjček a dluhů... 10 rad, když máte dluhy a hrozí vám exekuce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vánoce – čas radosti, veselosti, ale i půjček a dluhů... 10 rad, když máte dluhy a hrozí vám exekuce

Přišla na mě exekuce! Odborníci očekávají, že případů těžce zadlužených lidí bude od ledna 2009, mimo jiné kvůli finanční krizi, přibývat.
Přišla na mě exekuce! Odborníci očekávají, že případů těžce zadlužených lidí bude od ledna 2009, mimo jiné kvůli finanční krizi, přibývat. (Profimedia.cz)

PRAHA – Dluhy, dluhy a zase dluhy... Většina obyvatel Česka je přesvědčena, že být zadlužený je běžná věc. A u půjček na vánoční dárky to platí dvojnásob. Každý chce potěšit své blízké, a tak si neváhá na Vánoce půjčit.

Dluhy, dluhy a zase dluhy... Většina obyvatel Česka je přesvědčena, že být zadlužený je běžná věc. A u půjček na vánoční dárky to platí dvojnásob. Každý chce potěšit své blízké, a tak si neváhá na Vánoce půjčit. Jenže po Novém roce často zjistíte, že peníze došly a půjčky není z čeho splácet. Co všechno se vám může stát a co dlužníkům hrozí? Asi nejkrajnější variantou, jak s vámi věřitel může naložit, je soud a následná exekuce. Kupodivu nejde o nic neobvyklého. Letos soudy v Česku nařídily na 500 000 exekucí. Aha! přináší rady, jak se v situaci, kdy vám hrozí exekuce, zachovat, co vám může být zabaveno a na co máte ze zákona právo.

  1. Půjčil jsem si na televizi, mám leasing na auto, další půjčku jsem si vzal na přestavbu bytového jádra. Jenže teď jsem přišel o práci a nemůžu splácet... Co mám dělat?
    Okamžitě nahlaste věřiteli, že nejste schopen splácet půjčku. Nikdy nedopusťte, aby se o vaší platební neschopnosti dozvěděl až ve chvíli, kdy mu nebudou chodit splátky. Buďte aktivní a doložte věřiteli důvody platební neschopnosti (přišli jste o práci, náhle jste na delší dobu onemocněli), dohodněte se třeba na snížení úroků nebo na jiných možnostech splácení včetně změny splátkového kalendáře. Tím se dá předejít velkým komplikacím včetně soudu.
  2. Nesplácel jsem a přišlo mi předvolání k soudu. Co teď?
    Nešetřete a najměte si právníka! Právnické služby vás vyjdou na asi 5000 až 8000 korun. Čas hraje velkou roli a mít zkušeného právníka se vyplatí. Jestliže soud nařídí exekuci, zároveň určí i konkrétního exekutora, který se bude vaším případem zabývat.
  3. Soud rozhodl o exekuci, co to pro mě znamená?
    Soud přidělí váš případ exekutorovi, který začne prověřovat vaši reálnou finanční situaci. Zajímat ho bude i to, kolik peněz máte na kontech, jaký máte majetek, kde pracujete, jak vysoký máte plat, jestli máte uzavřené například stavební spoření a kolik peněz můžete dávat na pokrytí vašich dluhů.
  4. Co všechno mi může exekutor udělat?
    Po zhodnocení vaší finanční situace vydá exekuční příkaz, proti jakému vašemu majetku povede exekuci. Například vám může dát obstavit účty. To znamená, že nebudete mít žádný přístup k vašim financím na kontech a že peníze z nich budou použity na splácení pohledávek. Jenže pozor! Obstaví-li vám exekutor účet, nedostanete se k žádným financím, které na kontě máte, třeba i na půl roku. Z účtu tak nebudete moci vybírat, nebudou provedeny trvalé příkazy k úhradě dalších půjček, a váš problém tak poroste. Další možností exekutora je třeba dohoda s vaším zaměstnavatelem, že část vašeho platu bude odcházet přímo na účet věřitele. Ve většině případů vám exekutor ponechá pouze životní minimum, zbytek vašeho příjmu půjde na splácení dluhu. Nejkrajnější variantou je exekuce majetku – tedy zabavování vašich hmotných věcí, případně nemovitostí. Exekuce nemovitostí je vždy na řadě jako první – jde totiž o nejjednodušší způsob, jak z vás dostat peníze. Nemovitost se obstaví a prodá.
  5. Bylo rozhodnuto o exekuci mého movitého majetku. Co to znamená?
    Exekutor vám zabaví věci, které jsou například vybavením bytu, nábytek, spotřebiče, šperky, obrazy a další. Usnesení o nařízení exekuce prodejem movitých věcí vám bude doručeno až při provádění výkonu. Pokud nebudete při exekuci doma, usnesení vám bude doručeno s vyrozuměním o soupisu majetku. Vyrozumění a soupis věcí budou doručeny i vašemu manželovi/manželce.
  6. Co když mám některé cennosti mimo svůj byt?
    Všechno byste měl exekutorovi nahlásit. Pokud tak neučiníte a exekutor to později zjistí, hrozí vám velké problémy včetně obvinění z trestného činu. Takového obvinění se rozhodně dočkáte v případě, když začnete manipulovat s exekutorem označeným majetkem, případně ho budete rozprodávat.
  7. Co mi exekutor nesmí zabavit?
    Exekuci nepodléhají peněžité dávky sociální péče, náhrady od pojišťovny, příspěvek na bydlení, dávky sociální pomoci v hmotné nouzi a běžné oděvní součásti, obvyklé vybavení domácnosti, snubní prsteny, hotovost do 1000 Kč a zdravotnické potřeby.
  8. Má exekutor právo mě prohledávat?
    Ano! Exekutor je oprávněný prohledat vám byt i provést vaši osobní prohlídku. Může prohledávat skříně i schránky ve vašem bytě. Vy jste povinen exekutorovi umožnit do všech těchto míst přístup a musíte se i nechat prohledat.
  9. Co se stane s věcmi, které jsou na soupisu od exekutora?
    Soud rozhodne, že budou vydraženy ve veřejné dražbě. Jakmile exekuce nabude právní moci, věci se prodají. Výtěžek bude pak použit na pokrytí vašich pohledávek a také na zaplacení veškerých nákladů spojených s exekucí a soudem.
  10. Můžu se exekuci nějak bránit?
    Nečekejte, až dojde na exekuci. Zkuste se s exekutorem dohodnout dopředu – třeba na splátkovém kalendáři nebo předání dlužné částky přímo jemu. Jinak to nepůjde, protože exekutor je veřejný činitel a je oprávněn požádat o ochranu a součinnost policii. Samozřejmě máte právo proti jeho postupu podat stížnos.
Pojištění proti neschopnosti splácet

Bojíte se, že nebudete moci dluhy splatit? Že náhle na delší dobu onemocníte nebo přijdete o práci? Pojistěte se proti neschopnosti splácet půjčku. Většina bank takové pojištění poskytuje zcela standardně. Dokonce pro případ úmrtí klienta i pro úraz s těžkými následky sjednávají pojištění zdarma.

Zbavte se dluhů! Vyhlaste bankrot!

Od ledna 2008 existuje pro dlužníky možnost vyhlášení osobního bankrotu. Ve chvíli, kdy nebudete moci splácet dluhy, můžete se vyhlášením osobního bankrotu oddlužit. Jenže nesmíte být podnikatel ani aktivní živnostník, a navíc musíte mít čistý trestní rejstřík. Pokud splňujete tyhle podmínky, stačí podat návrh na osobní bankrot u soudu. Pokud soud návrh schválí, zaplatíte jen 30 % z dluhů a zbytek vám bude prominut. Osobní bankrot můžete vyhlásit jen jednou za život, celý proces je ale velmi komplikovaný a nákladný.

23.12.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.