»Lesní vrah« Kalivoda (28): Chtěl jsem vystřílet metro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

»Lesní vrah« Kalivoda (28): Chtěl jsem vystřílet metro!

Viktor Kalivoda přesvědčoval soud, že je blázen. Ten mu ale potvrdil doživotní žalář.
Viktor Kalivoda přesvědčoval soud, že je blázen. Ten mu ale potvrdil doživotní žalář. (Aha!: Hana KALVACHOVÁ)

PRAHA – »Lesní vrah« Viktor Kalivoda (28) půjde do vězení na doživotí. Za tři loňské vraždy ho včera definitivně odsoudil v odvolacím řízení Vrchní soud v Praze.

Ke snaze, aby dostal mírnější trest „jen“ na 20 let, mu nepomohlo ani to, že konečně pohovořil o tom, proč nevinné lidi zabíjel. Až dosud se vrah před policií i justicí halil do tajemného mlčení.

„Měl jsem pocit, že mě k tomu někdo nutí. Tou osobou byla Olga a cítil jsem, že to po mně chce. Požadovala, abych pokračoval v tom, co provedla ona,“ vysvětloval Kalivoda soudu. Tajemným duchem, který ho prý ovládal, myslel nechvalně proslulou vražedkyni Olgu Hepnarovou, která v roce 1973 v Praze najela náklaďákem na tramvajový ostrůvek, zabila osm lidí a dalších 11 těžce zranila. Mstila se tak společnosti, kterou nenáviděla. Byla poslední popravenou ženou v Československu.

„Minimálně patnáctkrát jsem chtěl střílet v metru na lince C mezi stanicemi Ládví a Holešovice, protože je to nová trať a tolik to tam nehází,“ přiznal dále Kalivoda. Prý si to ale vždy na poslední chvíli rozmyslel. „Prostě jsem tam nedokázal zmáčknout ten kohoutek, nevím proč,“ skoro se omlouval.

Vraždit lidi údajně začal až poté, co nedokázal spáchat sebevraždu, ke které se několikrát marně odhodlával. Chtěl prý skočit z mostu u Žampachu nebo z Nuselského mostu v Praze. Život pro něj neměl smysl údajně proto, že mu nevycházely partnerské vztahy. Soudu také tvrdil, že je asi schizofrenik. Podle znalců ale byl při útocích příčetný. A jeho převýchova je podle nich beznadějná.

Kalivoda je tak letos prvním českým občanem pravomocně odsouzeným v ČR k nejpřísnějšímu trestu. Za 20 let bude moci požádat o podmínečné propuštění.

Řádění Kalivody

  • 13. října 2005: Zastřelil manželský pár u Nedvědice na Brněnsku.
  • 16. října 2005: Usmrtil střelou podnikatele na Kladensku.
  • 19. října 2005: Zatčen policií, již chladnokrevně plánoval čtvrtou vraždu.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.