Dřív jablka, teď exotické ovoce!
PRAHA – K Vánocům neodmyslitelně patří nejen stromeček, kapr, dárky a cukroví, ale také ovoce! Před dvaceti lety si bez červených jablíček, pomerančů nebo fíků uměl svátky představit jen málokdo.
K Vánocům neodmyslitelně patří nejen stromeček, kapr, dárky a cukroví, ale také ovoce! Před dvaceti lety si bez červených jablíček, pomerančů nebo fíků uměl svátky představit jen málokdo. Dnes ale dáváme podle obchodníků přednost ovoci mnohem exotičtějšímu. Kupujeme papáju, kiwano, physalis nebo kaki churma. Je správné, když je upřednostňujeme před českými jablky?
„Určitě je dobře, že exotické ovoce jíme. Je pro nás v zimě bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů,“ říká lékař Jan Kadleček.
Je tedy chroupání obyčejných jablek a hrušek pouhým přežitkem? „To určitě ne. Exotické ovoce berme jako příjemné zpestření, kterému bychom se neměli vyhýbat. Jablka obsahují např. pektiny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, působí blahodárně na zažívací trakt,“ vyjmenovává Kadleček. Proto bychom měli denně sníst alespoň jedno až dvě jablka.
18.12.2008