Dřív jablka, teď exotické ovoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dřív jablka, teď exotické ovoce!

 (Aha! – Martin Pekárek, Mária Rušinová)

PRAHA – K Vánocům neodmyslitelně patří nejen stromeček, kapr, dárky a cukroví, ale také ovoce! Před dvaceti lety si bez červených jablíček, pomerančů nebo fíků uměl svátky představit jen málokdo.

K Vánocům neodmyslitelně patří nejen stromeček, kapr, dárky a cukroví, ale také ovoce! Před dvaceti lety si bez červených jablíček, pomerančů nebo fíků uměl svátky představit jen málokdo. Dnes ale dáváme podle obchodníků přednost ovoci mnohem exotičtějšímu. Kupujeme papáju, kiwano, physalis nebo kaki churma. Je správné, když je upřednostňujeme před českými jablky?

„Určitě je dobře, že exotické ovoce jíme. Je pro nás v zimě bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů,“ říká lékař Jan Kadleček.

Je tedy chroupání obyčejných jablek a hrušek pouhým přežitkem? „To určitě ne. Exotické ovoce berme jako příjemné zpestření, kterému bychom se neměli vyhýbat. Jablka obsahují např. pektiny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, působí blahodárně na zažívací trakt,“ vyjmenovává Kadleček. Proto bychom měli denně sníst alespoň jedno až dvě jablka.

Kliknutím zvětšete

18.12.2008

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.