Na Česko se sypal sníh - Pozor! Kalamita! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Na Česko se sypal sníh - Pozor! Kalamita!

 (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Sněhová kalamita ochromila Česko! Celou noc i páteční dopoledne sněžilo a silničáři opět nestíhali. Rozbředlý sníh pak pořádně zkomplikoval dopravu na mnoha místech republiky.

Sněhová kalamita ochromila Česko! Celou noc i páteční dopoledne sněžilo a silničáři opět nestíhali. Rozbředlý sníh pak pořádně zkomplikoval dopravu na mnoha místech republiky.

V nížinách i na horách za pár hodin napadalo několik centimetrů sněhu. Jenže i to stačilo na to, aby se pořádně zkomplikovala hlavně dopravní situace. Do hor, kde se sníh drží, se doporučuje nevyjíždět bez zimní výbavy. Nejvíc problémů měli včera řidiči ve Středočeském kraji a také v Praze. Kvůli srážce dvou dodávek musela být uzavřena silnice u Smečna na Kladensku, jeden pruh byl uzavřen i na silnici R7 u Slaného, kde havaroval kamion. Uzavřena musela být i silnice mezi Ústím nad Labem a Děčínem, kde se srazil autobus s osobním autem. V dalších dnech se už taková chumelenice neočekává, přesto zejména ve vyšších polohách zůstává sníh a vozovky namrzají.

Tohle jste určitě o vločce nevěděli!

Sněhová vločka je tvořena ledovými krystaly ze dvanácti molekul vody. Je křehká, přes 95 procent jejího objemu tvoří vzduch. Když padá z nebe na zem, nasbírá na sebe ve vzduchu různé škodlivé a prachové částice, a sněžení je tedy velmi důležité pro očištění vzduchu.

  • Vločky se skládají z průsvitných krystalů, v nichž se odráží a rozptyluje světlo. Proto se zdají být bílé.
  • Krystalky, ze kterých je vločka tvořena, vznikají v mracích při -10 °C. Za příznivého tlaku zde aerosolové kapky vody mrznou a krystalizují.
  • Ledové krystalky jsou na sebe nalepené podle tlaku a teploty, která na ně působí.
  • Různé tvary sněhových krystalů a velikost sněhových vloček závisí na teplotě a vlhkosti vzduchu.
  • Velké vločky na zem dopadají při teplotách -5 °C až +1 °C.
  • Prašan se objevuje při teplotách -10 °C a méně.
  • Průměrná vločka je velká 5 mm a váží 0,0004 gramu!
  • Tvary sněhových vloček jsou naprosto souměrné a počítají se na desetitisíce, přitom neexistují dvě stejné sněhové vločky!
  • Rychlost pádu vločky je okolo 0,9 km/h.
Počasí? Chumelení jen na horách!

Ideální na obíhání nákupních středisek a vánoční nákupy. Tak meteorologové charakterizují počasí na nejbližší týden. Sněžení skončilo už včera a dalšího se v nížinách hned tak nedočkáme.

„Jen na horách by sem tam mohla spadnout nějaká ta vločka, i když i tam bude padat spíše déšť se sněhem,“ informoval včera meteorolog Josef Hanzlík. Teploty se v příštích dnech budou většinou držet pár stupňů nad nulou, na obloze uvidíme jen mraky. Dnes má být oblačno až zataženo, ojediněle déšť či déšť se sněhem. Nejvyšší teploty vystoupí maximálně na 4 stupně Celsia, na východě Moravy může být až 7 stupňů Celsia. Zpočátku bude foukat jen mírný vítr, ale na horách na severu Čech a na Českomoravské vrchovině může v nárazech dosáhnout až 25 metrů za sekundu. Podobně, tedy zataženo a občasný déšť, můžeme čekat i v neděli a po celý příští týden.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.