Josef Dvořák: Málem oslepl. Operace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Josef Dvořák: Málem oslepl. Operace!

 (: Divadelní společnost Josefa Dvořáka)

PRAHA – Herec a principál vlastní divadelní společnosti Josef Dvořák (58) musel na operaci. Jeho zrak totiž začal rychle slábnout. Čtyři dioptrie už přestávaly stačit. Podle hercových přátel dokonce hrozilo, že by populární herec mohl oslepnout.

Dvořák se proto rozhodl! Podstoupil laserovou operaci obou očí! „Pořád jsem někde hledal brýle a už mě to nebavilo. Tak jsem šel na kliniku, kde mi oči spravili,“ snažil se zákrok s nadhledem komentovat Dvořák.

„Jsou tam moc šikovní, vejdete o slepecké holi a vyjdete jako bystrozraký. Konečně vidím, s kým jsem na tom světě do té doby žil,“ pochvaluje si populární komik operaci. Rozebírat ji ale moc nechce. „Nejsem typ člověka, který by chtěl vědět, co se s ním při operaci děje,“ říká Dvořák. „Pepíček o tom nechce mluvit, ale s těma jeho očima už to bylo dost špatný. Každý si musel všimnout, jak ty jeho brýle byly silné. On je ale bojovník a dlouho k doktorovi nešel. Teď už to ale bylo nutné,“ řekl Aha! jeden z Dvořákových přátel.

Sám herec o své operaci však na veřejnosti mluví jako o banálním zákroku. „Žádný chlap nevidí rád, když by ho měl někdo třeba litovat. O to víc Pepa, taková veselá kopa,“ vysvětluje hercův kolega.

Operace laserem však nakonec dopadla velmi dobře, a Josef Dvořák své brýle může odložit. „V takových případech se může stát, že se po letech oční vada vrátí, ale není to pravidlem. U některých pacientů už ke zhoršení nedojde nikdy,“ popisuje operaci jeden z lékařů. Sám Dvořák, snad na oslavu zdařeného zákroku, strávil dovolenou na turecké riviéře se svou čtvrtou manželkou Ájou.

Jak operace probíhala?
Povrch oka chirurg znecitlivěl speciálními kapkami a pod víčka umístil rozvěrač, který bránil mrkání při operaci. Potom pomocí speciálního přístroje odklopil vrchní část rohovky, která se skládá z několika vrstev, a provedl laserový zákrok. Při něm »upálil« část tzv. rohovkového stromatu, aby se snížilo zakřivení rohovky a umožnilo oku zaostřit bez brýlí. Po laserové fázi přiložil odklopenou rohovkovou tkáň zpět a oko přelepil ochranným obvazem. Samotný zákrok nebolel, ale po něm cítil pacient ostrou řezavou bolest.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.