Česká ekonomika je na tom hůř a hůř... Propouštění, krachy firem a šetření... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Česká ekonomika je na tom hůř a hůř... Propouštění, krachy firem a šetření...

PRAHA – S naší ekonomikou to vypadá ještě hůře, než se dosud myslelo! „Česká ekonomika je jednoznačně daleko za vrcholem,“ řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora po zveřejnění zpřesněného růstu HDP. Ekonomika ve třetím čtvrtletí oproti tomu minulému nezrychlila, jak se předpokládalo, ale naopak zpomalila na 4,2 procenta. Co to pro nás znamená?


Bojí se Češi o práci?

Vyšší nezaměstnanost (jen v automobilovém průmyslu přijde o práci 13 500 lidí), menší zájem o české zboží v cizině a větší šetření domácností. Ani šéfové řady firem se nebudou chtít pouštět do velkých projektů, řada podniků zkrachuje. Pro podnikatele a živnostníky je navíc problémem i to, že obtížněji od bank získávají úvěry. A bude hůř... Na druhou stranu je třeba říct, že jsme na tom lépe než ekonomiky většiny zemí.

Co znamená zpomalení ekonomiky

Kliknutím zvětšeteVyšší nezaměstnanost: O práci přicházejí či teprve přijdou desítky tisíc lidí. Dosud se firmy zbavovaly hlavně externích zaměstnanců, teď přijde i na ty kmenové. Nezaměstnanost je 5,3 procenta. „Ještě vzroste, ale i příští rok bude pod 7 procenty,“ řekl Aha! analytik Vladimír Pikora.
Krachy firem: Ohroženy jsou zejména exportní firmy, o naše zboží je totiž v cizině menší zájem. Jasně to je vidět třeba u vývozu skla nebo aut. „Nedá se říct, kolik firem zkrachuje. Hodně záleží i na tom, které se položí,“ říká Pikora. Když by se to stalo např. Škodovce, tak by to mělo nedozírné následky...
Domácnosti budou více šetřit: „U hodně lidí to bude psychologické, někteří se budou bát, že přijdou o práci, někteří o ni skutečně přijdou,“ myslí si Pikora s tím, že šetření domácností není pro ekonomiku dobré.

Automobilky: Další propouštění!

PRUHONICE (rc) – Zhruba o deset procent se do poloviny příštího roku sníží počet zaměstnanců v tuzemských automobilkách a podnicích, které vyrábějí díly pro automobilový průmysl. Ze 138 tisíc celkových zaměstnanců si tak bude muset hledat novou práci přibližně 13 500 lidí. Více než firem, které vyrábějí kompletní auta, autobusy, traktory či motocykly, se propouštění dotkne dodavatelů součástek.

„Ti totiž výrobky nedodávají jen automobilovým výrobcům v Česku, ale především do západní Evropy. Tamější automobilky jsou přitom krizí postiženy ještě daleko více než ty naše,“ uvedl včera ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Automobilka TPCA v Kolíně dokonce v příštím roce počítá s navyšováním stavu zaměstnanců, stejně jako výrobce autobusů SOR Libchavy. Škodovka sice sníží počty zaměstnanců, ale její zástupci tvrdí, že odcházet budou jen pracovníci najatí agenturami, nikoli kmenoví zaměstnanci.

Navzdory krizi, která začala na podzim, se i letos v Česku vyrobí více automobilů než loni. Škodovka včetně vozů smontovaných v Rusku, Číně a Indii vyrobí celkem 680 tisíc aut. To je o 7 procent více než vloni. TPCA dodá na trh 324 tisíc Toyot Aygo, Citroënů C1 a Peugeotů 107, což je růst o 8 procent.

Podle prezidenta sdružení Martina Jahna, výroba vozů v Česku příští rok určitě překročí milion kusů, především díky nové továrně Hyundai v Nošovicích. Konkrétní čísla ale zatím odhadnout nedokáže.

Kliknutím zvětšetePRE: Zmrazí elektřinu

PRAHA (ČTK) – Pražská energetika (PRE) začala od prosince nabízet zákazníkům elektřinu s dvouletou garancí ceny. Produkt je určen především domácnostem, které elektřinou netopí. Podobnou nabídku plánuje dnes zveřejnit i ČEZ. „Pražané tak mohou již v nastávajícím novém roce ušetřit kolem šesti set korun za rok,“ dodal mluvčí firmy Petr Holubec. Domácnosti si budou moci zafixovat ceny do konce února 2009. Vývoj ceny elektřiny na trhu se však nedá předvídat, takže zákazník může nakonec vydělat i prodělat.

Sláva, rozpočet prošel!
2,7 miliardy navíc pro úředníky a policisty

PRAHA – Vláda včera slavila úspěch: Sněmovna schválila rozpočet na rok 2009. Zvedli pro něj ruku i koaliční rebelové. „Já jsem pro nejhorší rozpočet v dějinách České republiky zvedl ruku jen proto, že jeho neschválení by tu zoufalou situaci ještě zhoršilo,“ řekl poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v rozpočtu počítá se schodkem 38,1 miliard, ale kritici tvrdí, že odhad schodku je nereálný a bude daleko vyšší.

Poslanci také schválili návrh ministra práce Petra Nečase na přesun 2,7 miliardy korun na platy zaměstnanců ve veřejném sektoru. Asi 300 000 lidí (úředníkům, policistům, vojákům, nepedagogickým pracovníkům ve školství) se tak zvýší plat o 6,5 procenta místo o 5 procent – kdyby návrh neprošel, kvůli inflaci by reálné mzdy těchto zaměstnanců klesly. Pedagogických pracovníků a učitelů se návrh netýká, ti si už dříve vyjednali zvýšení platů o 10 procent.


Autor: (pol)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.