Kašlou na těžce nemocné - Ruší centra léčby rakoviny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kašlou na těžce nemocné - Ruší centra léčby rakoviny!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Rakovina. Ročně touhle zákeřnou chorobou onemocní přes 60 tisíc Čechů, skoro polovina z nich pak zemře... Možná by ale nemuseli. Podle všeho se totiž opravdu kvalitní a odborné péče dostane jen některým z nemocných. Ale to se má teď radikálně změnit. Ministerstvo zdravotnictví specializovaná onkologická pracoviště, která neléčí dobře, prostě zruší.

Rakovina. Ročně touhle zákeřnou chorobou onemocní přes 60 tisíc Čechů, skoro polovina z nich pak zemře... Možná by ale nemuseli. Podle všeho se totiž opravdu kvalitní a odborné péče dostane jen některým z nemocných. Ale to se má teď radikálně změnit. Ministerstvo zdravotnictví specializovaná onkologická pracoviště, která neléčí dobře, prostě zruší.

Z auditu komplexních onkologických center, ke kterému se dostala MF Dnes, totiž vyplývá, že na některých z těchto odborných pracovišť prostě léčí hůř. Pacientům tak není poskytována péče, jaké by se jim dostalo na jiných místech v republice, a to se pak projeví třeba i tím, že přežívají až dvakrát kratší dobu, než kdyby se léčili jinde.

„K auditu opravdu došlo, ale není zdaleka uzavřený a zveřejněný seznam není úplně správný. Na základě výsledků auditu se ale opravdu některá onkologická centra zruší. Nicméně nejde o žádnou prestižní soutěž, spíš o to, že superspecializovanou péči budou poskytovat jen někde,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. „Nemyslím si, že by byl pro těžce nemocné lidi takový problém cestovat o něco dál kvůli tomu, aby se jim dostalo opravdu špičkové péče,“ dodal Cikrt.

O statut komplexního onkologického centra přijde – nemocnice na Vinohradech v Praze, centrum Pardubického kraje, nemocnice Chomutov, nemocnice Zlín, Fakultní nemocnice v Brně a brněnská nemocnice U Sv. Anny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.