Hádky politiků: Zase to odskáčeme! Na platech přijdeme o stokoruny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hádky politiků: Zase to odskáčeme! Na platech přijdeme o stokoruny!

ČSSD blokuje vládní návrh na snížení daní.
ČSSD blokuje vládní návrh na snížení daní. (ČTK)

PRAHA – Nižší daně – to bylo jedno z hesel ČSSD během kampaně před krajskými volbami. Když teď ale mají její poslanci zvednout ruku pro návrh vlády, který by tomu pomohl, jde jejich slib rychle stranou.

Nižší daně – to bylo jedno z hesel ČSSD během kampaně před krajskými volbami. Když teď ale mají její poslanci zvednout ruku pro návrh vlády, který by tomu pomohl, jde jejich slib rychle stranou. S KSČM a rebely v ODS totiž nechtějí podpořit zákon o daních z příjmu, který včera projednávala Sněmovna a místo toho jednání všemožně zdržovali. Nakonec zákon prošel do třetího čtení, ale jen těžko bude nakonec schválen. A kvůli tomu se zřejmě zvednou daně většině lidí, tedy těm s příjmy do 20 000 Kč, ročně o stokoruny!

Ano, současné problémy si vláda způsobila sama – Sněmovně předložila špatný návrh zákona o dani z příjmu, který už před několika měsíci poslanci odhlasovali. Bylo v něm sice snížení sazby rovné daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta, zároveň by se ale snížily slevy na dani pro poplatníka, manželku (manžela) bez příjmů a sleva na děti. A na tom by ale vydělali jen lidé s vyššími příjmy – ti se středním a nižším platem by brali méně než letos! Např. člověk s příjmem 17 000 Kč měsíčně by si pohoršil asi o 400 Kč! ČSSD teď ale není schopna ustoupit ani o píď a pro zákon, který chybu napravuje, zvednout ruku. „Celá ta věc má jediné dva viníky, to je Kalousek, který to na ministerstvu financí napsal, a Topolánek, který to předložil Poslanecké sněmovně. Díky těmto dvěma lidem budou mít lidé příští rok vyšší daně. Kdyby to bylo jako za vlády sociální demokracie, tak by platila sazba 12 procent,“ nechce ustoupit stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka. „Celý koncept rovné daně považujeme za špatný a jakékoliv dílčí úpravy v něm, které vznikly chybou, nemá cenu opravovat. Až vyhrajeme volby, tak celý koncept rovné daně zrušíme,“ vylučuje možnou podporu stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD). To je sice hezké, páni politici z ČSSD, ale vaše řeči lidem nepomohou!

S vládním návrhem nesouhlasí kromě opozice i rebelové v ODS – Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel. Tlustý chce, aby se daně snižovaly ještě více, než navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Poslanec ODS Doktor také včera navrhl, aby firmy platily od roku 2010 daně jen 15 %.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.