Podívejte se s námi do zákulisí losování sportky - Tady se rodí milionáři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Podívejte se s námi do zákulisí losování sportky - Tady se rodí milionáři!

Losovací studio
Losovací studio (Aha! – Martin Přibyl, Sazka)

PRAHA – Magické místo, odkud se kutálejí miliony! Aha! navštívilo utajované prostory včetně losovacího studia v sídle společnosti Sazka. Ve stroze vybavené místnosti, kde je pouze losovací stroj, stolek pro lidi dohlížející nad losováním a osvětlovací a záznamová technika, každý týden několikrát rozhodne Štěstěna o tom, kdo bezpracně získá miliony.

Magické místo, odkud se kutálejí miliony! Aha! navštívilo utajované prostory včetně losovacího studia v sídle společnosti Sazka. Ve stroze vybavené místnosti, kde je pouze losovací stroj, stolek pro lidi dohlížející nad losováním a osvětlovací a záznamová technika, každý týden několikrát rozhodne Štěstěna o tom, kdo bezpracně získá miliony. Stačí k tomu jediné – vsadit si. Dnes možná někdo získá úplně největší výhru v historii. Ve sportce se totiž hraje o rekordní jackpot 127 milionů korun.

Reflektory se v losovacím studiu rozsvěcují každý den. V 17.30 hodin přichází moderátor společně s vedoucím losování ze Sazky, notářem a zástupcem ministerstva financí, které vykonává státní dozor. Po přinesení míčků z trezoru se provede zkušební losování. To oficiální začne až po oznámení, že byl zastaven příjem sázek na terminálech.

Každý den se losují čísla loterie Šťastných deset, dvakrát týdně následuje sportka a jednou týdně hra Euromiliony. Studio je zabezpečeno proti výpadku proudu, připraveny jsou náhradní losovací stroje a jako úplně poslední řešení i obyčejný zakrytý buben s rukávem, z něhož by se míčky tahaly ručně.

Míčky jsou pečlivě střeženy...

Cestou do losovacího studia se jde kolem obrovských masivních dveří trezoru s otvory pro čtyři klíče. Jeden má generální ředitel a další tři ředitelé pro jednotlivé oblasti společnosti. Klíči se odemyká prostor, v němž jsou uloženy losovací míčky. Je jich tu osm sad v osmi kufřících. Každý míček má průměr 45 mm a váží 8 gramů. Pravidelně jsou převažovány a přeměřovány a po určitém počtu losování se vyměňují za nové. Která z osmi sad v trezoru bude použita pro konkrétní losování, určí zástupce státního dozoru až těsně před začátkem.

Kdo losuje a jak?

Když jsou míčky vloženy do losovacího zařízení a vše je zkontrolováno, moderátor stiskne příslušné tlačítko. Tak uvede do chodu elektromotory, které proudem vzduchu míchají míčky v losovacím stroji. Klapky, které umožní, aby míček s osudovým číslem ze strojem vypadl, už ovládají elektromagnety.

Jak často se vyhrává...

Podle statistik Sazky odchází z jejího sídla každý čtvrtý až pátý den někdo, kdo vyhrál nejméně jeden milion korun a zhruba jednou za dva týdny člověk, který má najednou ze dne na den na kontě minimálně o deset milionů korun více.

První pořadí se dá vyhrát i dvakrát

Podle mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda se za více než padesátiletou dobu losování sportky nepovedlo, že by stejná číselná kombinace padla znovu. Nicméně stalo se, že jedna paní vyhrála první cenu, když správně uhodla pět čísel Matesa a později i první cenu ve sportce. To ovšem musela k oněm pěti výherním »matesovým« číslům přidat ještě jedno. Zatímco poprvé v Matesu vyhrála půl milionu korun, výhra ve sportce byla 30 milionů.

Jak uplatnit výhru

Tisícové výhry se podle Zikmunda vyplácejí tam, kde byl tiket podán, výhry do dvou milionů v šesti regionálních střediscích, která má Sazka rozmístěna po republice, a vyšší výhry v pražském ústředí. Výherce si obvykle domluví schůzku, pak je odveden do speciální místnosti, kam nemá přístup například ani generální ředitel, a ujme se ho speciálně vyškolený pracovník. Po prověření tiketu si může odnést půlmilionovou zálohu v hotovosti, zbytek se odesílá na účet. Většina lidí je podle Zikmunda příjemně překvapena, že výhra se už nedaní.

Padne dnes rekord?

Neskutečných 77 milionů + 50 milionů zimní prémie. Právě tolik je dnes možné vyhrát ve sportce. Nebude to ale nic jednoduchého. Nejenže musí mít výherce prvního pořadí vyplněno všech deset sloupců a také doplňkovou hru Šance, ale navíc by se poslední dvojčíslí na jeho sázence muselo shodovat s posledními čísly losování Šance. Pokud by se někomu podařilo vyhrát 127 milionů, byla by to vůbec největší výhra v historii sázení u nás. Dosud je nejvyšší výhrou 112,9 milionu korun vyplacených v roce 2003. A více než sto milionů korun si dosud připsali jen tři sázkaři.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.