Jak relaxují psí vojáci - Haf! Vrátili jsme se z války | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak relaxují psí vojáci - Haf! Vrátili jsme se z války

 (Aha! – Martin Pekárek)

GRABŠTEJN – Čeští vojáci nejsou ve světě proslulí jen jako chemici. Dobrou pověst mají i naši psovodi a jejich čtyřnozí pomocníci. A když se »psí vojáci« vrátí z bojových misí, musí si stejně jako jejich páníčkové odpočinout.

Čeští vojáci nejsou ve světě proslulí jen jako chemici. Dobrou pověst mají i naši psovodi a jejich čtyřnozí pomocníci. A když se »psí vojáci« vrátí z bojových misí, musí si stejně jako jejich páníčkové odpočinout.

„Pro psy jsou nejtěžší teplotní změny. Představte si, že v irácké poušti je čtyřicet stupňů ve stínu. Pak se pes vrátí do Čech a tady ho čeká minus osm,“ říká velitel veterinární základny v Grabštejně podplukovník Marek Purmenský. I na to se ale pamatuje. Na psa čeká speciální kotec s vlastním radiátorem. A když to nestačí, na pár dní si může lehnout i v kanceláři. Celý měsíc po návratu ze zahraniční mise pes nepracuje. „Osmadvacet dní zůstávají na základně a relaxují. Psovodi za nimi jezdí, chodí s nimi na krátké procházky a hrají si. Žádný výcvik, ani práce,“ vysvětluje Purmenský. Měsíční lhůta je důležitá i jako karanténa. Pejska po celou dobu sledují veterináři, jestli si z ciziny nepřivezl nějakou exotickou nemoc.

28.11.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.