Pánbůh s námi! Lisabonská smlouva prošla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pánbůh s námi! Lisabonská smlouva prošla

Václav Klaus včera neměl radost, soudci dali zelenou Lisabonské smlouvě.
Václav Klaus včera neměl radost, soudci dali zelenou Lisabonské smlouvě.

PRAHA – Dobojováno. Je konec. Ústavní soud dal včera zelenou Lisabonské smlouvě. Prý není protiústavní. Prezident Václav Klaus (67) tak prohrál boj o její zamítnutí.


Budeme otroky Evropské unie!

Pokud smlouvu schválí i parlament a podepíše ji prezident, což se vzhledem k rozhodnutí Ústavního soudu asi stane, bude to znamenat menší vliv Česka v EU a Brusel nám také snadněji bude moci diktovat, co se mu zlíbí – a to i hlouposti typu jak mají být správně zakřivené banány...

Klaus rozhodnutí Ústavního soudu tušil už během úterního stání, na němž sám vystoupil. Nelíbilo se mu, že trvalo krátce, jen dvě a půl hodiny. „Rozhodnutí je do značné míry politické, nikoliv striktně právní,“ řekl Klaus a vyzval vládu, aby zahájila s veřejností diskusi o smlouvě. Klaus doufá, že se někdo ze zákonodárců kvůli Lisabonské smlouvě znovu obrátí na Ústavní soud.

Ten včera nerozhodoval o Lisabonské smlouvě jako celku, řešil jen některé otázky, proti kterým obdržel od Senátu připomínky. S Lisabonskou smlouvou, která nahradila zkrachovalou euroústavu, nesouhlasí více než polovina Čechů.

Co je v Lisabonské smlouvě:

> EU bude mít předsedu Evropské rady (mluví se o něm jako o europrezidentovi) voleného na dva a půl roku. Druhou významnou funkcí bude ministr zahraničí, ačkoliv formálně se tak jmenovat nebude.
> V důležitých otázkách bude rozhodovat tzv. kvalifikovaná většina – postačí, když s návrhem bude souhlasit 55 % členských států a 65 % obyvatel EU. Váha hlasu velkých zemí, třeba Německa či Francie, se mnohem zvýší, náš bude oproti těmto zemím poloviční. Postup začne platit až v období 2014 až 2017.
> Rozšíří se počet oblastí, v nichž bude ke schválení stačit kvalifikovaná většina. Jednomyslnost zůstane v zahraniční politice, daních, sociální politice či u změn smluv EU.
> EU může přijmout smlouvy, s kterými nebudeme chtít souhlasit, ale nic jiného nám prostě nezbude. Bude ohrožena svrchovanost našeho státu.
> Sníží se počet eurokomisařů, klesne i počet poslanců Evropského parlamentu ze 785 na 750.
> Ve smlouvě bude zmíněna i možnost vystoupit z EU.
> Rozšíří se pravomoci Evropského soudního dvora a EP v rámci spolurozhodování o legislativě.
> Zvýší se práva národních parlamentů, které se budou moci dožadovat u Evropské komise, aby přehodnotila své návrhy, pokud bude pochybnost, že překračuje kompetence.


Autor: (pol)
Foto Aha! – Karel Kopáč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.