Abstinujete? Děláte chybu! Rozumné pití chrání srdce
PRAHA – Jste zarytí abstinenti a myslíte si, že tím ochráníte své zdraví? Odborníci potvrdili, že rozumné pití alkoholu výrazně pomáhá v prevenci onemocnění srdce! Ta jsou přitom v současné době u nás nejčastější příčinou úmrtí a připraví o život ročně 60 tisíc lidí.
„Výzkumy prokazují, že střídmá konzumace alkoholu, především vína a piva, přináší pozitivní účinky na lidské zdraví, a to především při snižování výskytu srdečně-cévních chorob, jako je ateroskleróza neboli kornatění tepen,“ popsal profesor a bývalý ministr zdravotnictví Bohumil Fišer.
Alkohol totiž zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu) a v důsledku rozšíření cév klesá i krevní tlak. Snižuje se i srážlivost krve, a tím i riziko trombózy a infarktu.
Podle odborníků je pro prevenci aterosklerózy důležité vypít malou dávku alkoholu (litr piva u mužů a až půllitr piva u žen) ideálně každý den a nejlépe večer. Preventivní pití by mělo u mužů začít mezi dvacátým a třicátým rokem. Ženy by si skleničku měly pravidelně dopřávat po menopauze. Podle kardiologa Milana Šamánka by se alkoholu neměli vyhýbat ani lidé nad 60 let. Alkohol u nich snižuje úmrtnost na infarkt, zlepšuje jejich mentální schopnosti, zpomaluje rozvoj Parkinsonovy nemoci a až o 75 procent snižuje výskyt Alzheimerovy choroby.
Další zajímavosti
z Velké české pivní knihy od lékaře Zdeňka Susy:
V roce 1786 si lékař W. Heberden všiml, že po vypití alkoholu pacientovi ustoupily bolesti srdce.
V roce 1926 lékař R. Pearl zjistil, že úmrtnost konzumentů malých dávek alkoholu je nižší než u abstinentů. Se zvyšující se dávkou ale opět stoupá.
Pivo obsahuje vitaminy skupiny B, které pomáhají v léčbě například kožních nemocí.
Dodává důležité látky a minerály, jako je například vápník, fosfor, hořčík, sodík i zinek.
Pozitivně ovlivňuje trávení.
V jednom půllitru piva najdete:
880 kJ
2 g bílkovin
12 g sacharidů
25 mg sodíku
190 mg draslíku
40 mg vápníku
45 mg hořčíku
75 mg fosforu
fluorid, jód, selen, niacin, riboflavin, vitamin B6, B12, kyselinu listovou
Autor: (lt)
Foto: ČTK