DNES MOŽNÁ POSLEDNÍ SVOBODNÉ VYDÁNÍ! Brněnský koncil: Václav Klaus & Jan Hus - Jako rodní bratři... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

DNES MOŽNÁ POSLEDNÍ SVOBODNÉ VYDÁNÍ! Brněnský koncil: Václav Klaus & Jan Hus - Jako rodní bratři...

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Evropská unie nám možná už brzy bude diktovat úplně vše. Může změnit třeba i naši svobodu tisku nebo slova – nikdo neví, co politiky v Bruselu zrovna napadne. A navíc o tom budou rozhodovat Němci, Francouzi nebo Britové. Náš vliv v EU zeslábne, nebudeme mít ani vlastního eurokomisaře.

Evropská unie nám možná už brzy bude diktovat úplně vše. Může změnit třeba i naši svobodu tisku nebo slova – nikdo neví, co politiky v Bruselu zrovna napadne. A navíc o tom budou rozhodovat Němci, Francouzi nebo Britové. Náš vliv v EU zeslábne, nebudeme mít ani vlastního eurokomisaře. To všechno se stane, pokud ČR uzná Lisabonskou smlouvu, která omezí naši roli v EU. Proti ní bojuje prezident Václav Klaus, který tvrdí, že smlouva je protiústavní. Klaus je přitom v pozici novodobého Jana Husa – za svojí pravdu je téměř všemi urážen a bojuje proti všem...

O Lisabonské smlouvě včera v Brně rozhodoval Ústavní soud. Kromě prezidenta Klause před ním vystoupili například i vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) – ten smlouvu hájil. Nakonec soudci jednání přerušili na dnešek – je tedy možné, že už dnes se o osudu smlouvy rozhodne. Čeká na to celá Evropa, Česko je totiž kromě Irska poslední zemí, kde Lisabonská smlouva není schválena.

Klause pouze dvouapůlhodinové jednání zaskočilo. „Čekal jsem serióznější diskusi, toto je deprimující výsledek dnešního dne,“ kázal Klaus. Vzápětí ho musel zklidnit předseda soudu Pavel Rychetský. „Já jsem ukončil dokazování, ne jednání Ústavního soudu,“ upozorňoval prezidenta Rychetský. Přesto byl Klaus zjevně zklamán. Očekával, že se kolem Lisabonské smlouvy strhne větší divadlo. Pokud nebude smlouva podle verdiktu soudu protiústavní, jak tvrdí Klaus, začne ji schvalovat náš parlament.

Střípky ze soudu
  • Svůj den včera neměl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (65). Po celou dobu působil unaveně. Vše pak korunoval nepříjemným přeřeknutím. Při předávání slova prezidentu Klausovi si ho spletl s exprezidentem Havlem a uvedl: „Předávám slovo panu prezidentu Václavu Havlovi.“ Klaus nesl jeho přeřeknutí s nelibostí a s kyselým úsměvem jeho omyl komentoval slovy: „Pan předseda se prozradil...“
  • Mezi zúčastněnými byl i euroskeptik a europoslanec, bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný. Když ho uvaděčka usadila do čtvrté řady, žadonil o lukrativnější místo v sále. „Až takhle vzadu, nenašlo by se něco lepšího“ pokorně škemral o lepší místo. Vyprosil si tak židli o dvě řady vpředu a byl spokojen. Při příchodu se s ním přátelsky pozdravil i prezident Klaus.
  • Hned za Železným seděl František Oldřich Kinský. Ten je známý soudními tahanicemi o mnohasetmilionový majetek. Sám češtinou nevládne, takže mu jednání překládal jeho společník. Co chvíli mu šeptal výroky jednotlivých aktérů v angličtině. Kritici smlouvy tvrdí, že může vést i ke zrušení Benešových dekretů, a Kinský tak dostane majetek zabavený po 2. světové válce zpátky.
  • Klausův boj za Lisabonskou smlouvu vzbudil rozruch i v USA. V deníku New York Times se píše, že v Evropě panují kvůli Klausovi obavy – prý se stane pro největší obchodní společenství světa, tedy EU, přítěží a zkomplikuje jeho snahy o vyřešení ekonomické krize. Klaus je prý obrazoborec s perfektně zastřiženým knírem a nepřestává všude vzbuzovat silné reakce.
Co je v Lisabonské smlouvě: Europrezident i menší moc Česka

Lisabonská smlouva má nahradit zkrachovalou euroústavu. Mění některé instituce EU a zavádí například »prezidenta« EU či snižuje počet poslanců Evropského parlamentu. Podle odpůrců ale okleští demokratičnost jednotlivých zemí EU. Smlouvu už uznalo 25 z 27 členských zemí EU, v Irsku jí lidé odmítli v referendu, v Česku ji řeší Ústavní soud. Tohle je v Lisabonské smlouvě:

  • EU bude mít předsedu Evropské rady (mluví se o něm jako o prezidentovi) voleného na dva a půl roku.
  • EU bude mít ministra zahraničí, ač formálně se tak jmenovat nebude. Skloubí dosavadní úřad vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku a komisaře pro zahraniční vztahy.
  • Sníží se počet eurokomisařů.
  • Počet poslanců Evropského parlamentu se sníží ze 785 na 750.
  • Rada ministrů bude rozhodovat kvalifikovanou většinou, když bude s návrhem souhlasit 55 % členských států a 65 % obyvatel EU.
  • Rozšíří se počet oblastí, v nichž ke schválení stačí kvalifikovaná většina; jednomyslnost zůstane v zahraniční politice, daních či u změn smluv EU.
  • Ve smlouvě bude i možnost vystoupit z EU.
  • Rozšíří se pravomoci Evrop. soudního dvora.
  • Zvýší se práva národních parlamentů, které se budou moci dožadovat u Evropské komise, aby přehodnotila své návrhy.
Tyhle hlouposti by nám chtěli nařizovat - O čem také jedná EU:
  • O směrnici, která má zabránit, aby se ve východní Anglii samičky evropské veverky zrzavé nepářily se samečky americké veverky šedé…
  • O zákazu nočních leteckých přeletů nad Evropou…
  • O správné zakřivenosti banánů...
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.