Koupaliště, kempy, hotely - Hrozí vám nemoci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Koupaliště, kempy, hotely - Hrozí vám nemoci

Hrůza! Těšíte se na sluníčko, koupání a dovolenou, jenže místo krásného opálení si pořídíte střevní potíže a na nohou plíseň jako na hermelínu. A může být hůř! Na toaletách a ve sprchách koupališť, kempů a hotelů totiž číhají nejrůznější choroby včetně žloutenky.

Možná jste si nějaký nechtěný suvenýr přinesli i z dnešního koupání. Že ne? Nejásejte! Na dovolené se setkání s nebezpečnými mikroby nejspíš nevyhnete…

Podlaha a obklady - Koberec z plísní
Mikroskopické vláknité houby, tedy plísně, pokrývají podlahu i stěny. Pro růst potřebují vlhkost, takže koupelny jsou pro ně jako stvořené. Najdete je hlavně ve škvírách a spárách. Plísně mohou být důvodem bolestí hlavy, ekzémů nebo astmatu.

Odtoky a přepady - Nebezpečný kompost!
Při každém koupání nebo pouhém mytí rukou se z našich těl odlupují malinkaté kousky kůže, chloupky i vlasy. Připočítámeli zbytky pánských vousů a prach, máme pro bakterie připravenou parádní hostinu. Takže žádné šťourání v odpadech!

Sprchový závěs - Pozor, infekce
Mýdlový film na povrchu sprchového závěsu překypuje životem a nespočtem bakterií. Živí se organickými látkami uvolňovanými z lidských těl i chemikáliemi z umělohmotných závěsů. Stačí drobná ranka nebo oslabená imunita, a rázem jste majitelem nepříjemné infekce.

Vodovodní baterie - Sáhni si pro nemoc
Blyštivá baterie nemusí být čistá. Že zmizely usazeniny, neznamená, že se odstěhovaly i bakterie. Pak stačí, když si předchozí host po toaletě nepříliš pečlivě umyl ruce, a potvůrky si smlsnou na vás – stačí si pro nějakou chorobu sáhnout.

Ručníky - Domov žloutenky
Používat ručník někoho jiného? Zakázáno! Kdoví, co měl dotyčný před vámi za choroby! Netrpěl nějakou vyrážkou, nebo snad dokonce žloutenkou? A skutečně pokojská na věšák pověsila čistý ručník?

Záchodová mísa - Fuj, to jebakterií!
Toaleta je nečekaně místem poměrně chudým na mikroby – tedy v případě, že je umytá po každém použití a pravidelně dezinfi kovaná. Jenže toho se v kempech a hotelech moc často nedočká, a tak to na prkýnku i v míse žije čilým životem.

WC štětka - Je samý vir
Nástroj k čištění záchodové mísy bývá plný bakterií. Málokoho totiž napadne WC štětku po úklidu dezinfi kovat. Logicky je přitom právě ona doslova zahlcena bakteriemi. Takže když ji používat, tak v ochranných rukavicích!

Odpadkový koš - Ráj mikrobů
Mikrobi hodují na odpadcích. Mohou to být obaly od potravin, ale také dámské vložky nebo použité zubní kartáčky. To je pak bašta! Ani koše ale většinou nejsou pravidelně myté, takže pozor na ně!

Vyhněte se »blešincům«!

Udržovat čistotu v koupelně a na záchodě není nic složitého. Stačí po vykonání potřeby či hygieny věnovat minutku umytí zařízení čisticím prostředkem, jednou týdně pak použít dezinfekční přípravek s obsahem chlornanu sodného – ten je schopný mikroby zničit. Sprchové závěsy je dobré vydrhnout vždy po pár týdnech a dezinfekci používat i na podlahu. Je jasné, že na dovolené se do takového úklidu pouštět nebudete. Vyhýbejte se proto alespoň ubytovacím zařízením, kde na hygienu kašlou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.