Řidiči, děste se! Už za týden! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Řidiči, děste se! Už za týden!

Policisté budou mít k dispozici i nové ruční radary.
Policisté budou mít k dispozici i nové ruční radary. (pro Aha!: Tomáš PÁNEK)

PRAHA – Řidiči, připravte se! Bude pěkný zmatek. Policie chystá další akci Kryštof, už za týden – od příští soboty – začne platit nový silniční zákon, který zavádí systém trestných bodů! A hlavně: začnou plánované opravy a dálnice budou plné uzavírek.

Uzavírky, Kryštof a nový zákon, to bude mazec!

Vždyť už teď připomíná D1 kvůli spoustě uzavírek slalomovou dráhu! A co pak teprve, až začne platit nový silniční zákon. Ten na dálnicích povoluje kamionům jezdit v neděli dopoledne! Doprava tak ještě pořádně zhoustne. Když se k tomu přidají i uzávěrky, tak bude na dálnicích pořádně těsno...

Radary zatím chybí!

Policie stále ještě nemá přenosné radary! Pouze policisté v Praze zatím mohou využívat dva kusy. Přitom celkově jich má být v celé republice 100. Výběrové řízení však celý proces zbrzdilo, a tak se strážci pořádku mohou na nové radary těšit až na podzim. Například v Ostravě tak od příští soboty, kdy vstoupí v platnost nový silniční zákon, nemohou měřit rychlost. „Máme pouze informativní měřiče rychlosti,“ řekla mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Kejdová.

Na silnicích bude peklo

Na silnicích, ale i na radnicích zřejmě nastane od příštího týdne v souvislosti s novým silničním zákonem doslova peklo. Řadě obcí, které budou mít na starosti nový bodový systém, schází totiž potřebné počítače, policisté v řadě krajů si zase stěžují, že nemají dostatečné vybavení. Prvním prázdninovým dnem tak odstartuje jeden velký zmatek.

PÁTEK 30.6.: KRYŠTOF!
Řada obcí má strach i z plánované dopravněbezpečnostní akce Kryštof, která by měla vypuknout zřejmě za týden a trvat několik dní. V pátek budou policisté ještě pokutovat podle starých pravidel, od soboty už podle nového silničního zákona. Řidiči se musí připravit na nulovou toleranci ze strany policie. „Zákon neukládá žádnou přechodnou dobu, strážníci budou přísní hned od začátku,“ uvedl zástupce šéfa pražských strážníků Ludvík Klema.

SOBOTA 1.7.: NOVÝ ZÁKON!
Poměrně přísný silniční zákon může být pro řadu řidičů přímo ledovou sprchou. Bezohledný řidič může dostat pokutu až 50 tisíc korun a po získání 12 bodů mu bude na jeden rok odebrán řidičský průkaz. Jenže! Třeba na Vysočině nemá 15 obcí ani počítače, ani software. Taky dosud neproběhlo žádné školení zaměstnanců! Ve Středočeském kraji počítače mají, zase se ale nemůžou připojit k novému systému. „Chybí nám počítačový program,“ postěžoval si vedoucí odboru dopravy v Mnichově Hradišti Milan Frydrych.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.