Neuvěřitelné! Voda v plastu může zabít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neuvěřitelné! Voda v plastu může zabít!

ilustrační foto
ilustrační foto (: Profimedia)

PRAHA – No to je šok! Do nápojů v plastových lahvích prý z obalů proniká jed! Češi, kteří ještě nedávno neznali jinou pitnou vodu než tu z kohoutku, přitom dnes ve spotřebě balené vody doslova lámou rekordy.

Balená voda je dnes v módě, stala se nepsaným pravidlem skoro pro každého, kdo ctí zdravý způsob života. Profesor univerzity v německém Heidelbergu William Shotyk však teď přišel se šokující zprávou: pitná voda v PET lahvích obsahuje antimon, chemikálii používanou při výrobě plastových lahví. „Nechci lidi strašit, ale – jedním slovem – tato voda byla kontaminovaná,“ prohlásil Shotyk.

Antimon dokáže vyvolat depresi a řadu nemocí, ve větším množství je schopen i zabít. Profesor Shotyk tvrdí, že čím déle voda v plastové láhvi je, tím je nebezpečnější! „Pokud by se to potvrdilo, bylo by to velice závažné. PET je dosud považován za spolehlivou látku, do které se balí i léčivo,“ řekl Aha! konzultant ekologických a zdravotních rizik Miroslav Šuta. Podotkl, že sám vodu z plastových lahví nepije. „Nevím, jak je to s antimonem, ale plast není inertní materiál, takže se z něj může uvolňovat cokoliv,“ prohlásil.

William Shotyk zkoumal 15 druhů balených vod. Verdikt? Balená voda obsahuje 80krát více antimonu než voda z kohoutku! A co hůř: pokud byla voda v plastu déle než půl roku, bylo v ní antimonu více dokonce 315 krát!Podle řady studií se navíc balená voda a voda z vodovodu často výrazně liší jen cenou, už ale ne kvalitou. „Některé firmy třeba do PET lahví stáčejí vodu z vodovodu a pak ji prodávají jako stolní vodu,“ řekl Šuta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.