Ve vládě za naše peníze vymýšlejí hlouposti - Ministr Jehlička: Manželství na doživotí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ve vládě za naše peníze vymýšlejí hlouposti - Ministr Jehlička: Manželství na doživotí

 (: ara)

PRAHA – V hlavách našich ministrů se občas rodí zákony, nad kterými zůstává rozum stát. Mezi tvůrci paskvilů dosud vynikala hlavně ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková (SZ). Teď se k ní přidal i ministr kultury Václav Jehlička (KDUČSL). Návrhem, aby bylo v občanském zákoníku uzákoněno doživotní manželství!

Snoubenci, kteří se smluvně dohodnou vstoupit do manželství na celý život, by se podle Jehličky měli dobrovolně vzdát možnosti kdykoliv v budoucnu se rozvést. Manželství by mohlo skončit jen v případě, že by se prokázala vina jednoho z manželů na rozpadu vztahu a ten druhý by navíc na rozvodu trval. Viník by vůbec neměl nárok dožadovat se rozvodu. Částečně by se tak vrátila praxe běžná před rokem 1948, kdy rozvod byl ojedinělou záležitostí.

Návrh Jehličky ale asi v zákoníku nakonec nebude – ministr návrh připravil jako reakci na zvažované zrušení církevních sňatků. Jehličkova varianta by tak byla pro páry, pro něž je sňatek na úřadě nedostačující. Nakonec ale církevní sňatky zůstanou, a tak asi návrh ministra Jehličky v zákoníku nebude.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.