Pražská Hanoj shořela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Pražská Hanoj shořela

Zplodiny z hořících plastů zamořily široké okolí. Zápach byl cítit téměř po celé Praze.
Zplodiny z hořících plastů zamořily široké okolí. Zápach byl cítit téměř po celé Praze. (Aha! – Petr Novotný, Jan Kostík, ČTK, Aerodata)

PRAHA – Mohutný sloup hustého černého dýmu zahalil Prahu! To rozsáhlý požár zachvátil včera zhruba půl hodiny po půlnoci největší pražskou tržnici v Libuši, přezdívanou také pražská Hanoj. Bojovalo s ním 55 hasičských jednotek, tedy 350 hasičů. Kouř a zápach se šířil po celé Praze a v dopravě nastal kolaps.

  • Obří požár tržnice v Libuši
  • Likvidovalo ho 350 hasičů
  • Přiletěl i vrtulník s vodou
  • Kouř se šířil po celé Praze

Když první hasiči přijeli na místo, zjistili, že hoří ve střední části haly, a začali povolávat posily. „Přijely ze Středočeského, Královéhradeckého kraje, z jižních Čech a z Plzně. Poskytly nám hlavně cisterny, protože vodu musíme navážet ze širokého okolí,“ řekl Aha! mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.

Oheň se dlouho dařilo udržet pod kontrolou. Pak ale nastal dramatický zvrat. Po jedenácté hodině dopoledne se zřítila další část střechy a oheň se začal šířit do východního křídla. Likvidaci plamenů ztěžovaly i těžko uhasitelné hořící krabice a kovové kontejnery. Velkým rizikem byly hořící plasty. „Požár je menší, než byl v Průmyslovém paláci, ale je komplikovaný. V objektu je na skladě velké množství zboží, uvnitř je mnoho malých prostorů, do kterých se hasiči nemůžou dostat,“ dodal Pernica.

Protože část objektu se zřítila a byl nestabilní, záchranáři oheň likvidovali zvenku z výškové techniky. Dovnitř směly jen malé průzkumné jednotky. Při zásahu byli lehce zraněni dva hasiči.

Odpoledne hasiči povolali na pomoc i policejní vrtulník, který nejvíce zasažená místa poléval vodou.

„Byl jsem tam celou noc, chtěli jsme se podívat dovnitř, ale hasiči a policisté nás tam nepustili. Rozsah ani příčinu požáru zatím neznáme,“ řekl Aha! provozní ředitel areálu Hung Trang Quang. V podvečer už se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu, dohašovací práce ale potrvají i dnes. Vyloučit zatím nelze technickou závadu, ani úmysl. Hořet údajně začalo u prodejny čínského nábytku.

V tržnici Sapa hoří letos již podruhé. Rozsáhlý požár zde hasiči likvidovali 7. září. Ve stejném areálu hořelo i v roce 1999. Požár byl označován za jeden z největších v Praze ve 20. století, škoda byla vyčíslena na 200 milionů korun.

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšete

Kolaps dopravy!

PRAHA – V hlavním městě včera zkolabovala doprava. Většina hlavních tahů byla na stupni čtyři. Příčinou byla omezení spojená s požárem vietnamské tržnice v PrazeLibuši a uzavřeným Vyšehradským tunelem. Obrovským problémem byl i převrácený přívěs kamionu na důležité magistrále ve Wilsonově ulici u Nuselského mostu. Auta kvůli nehodě stála až po brněnskou dálnici. Uzavřeno bylo i několik ulic.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.