Dušičky rozsvítily hřbitovy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dušičky rozsvítily hřbitovy

Hrob Karla Svobody
Hrob Karla Svobody (Aha! – Martin Pekárek, Mária Rušinová, Dušan Majer)

ČR – Fronta před květinářstvími a zaplněná parkoviště u hřbitovů opět provázely včerejší svátek Památky zesnulých, lidově nazývaný Dušičky.

Fronta před květinářstvími a zaplněná parkoviště u hřbitovů opět provázely včerejší svátek Památky zesnulých, lidově nazývaný Dušičky.

Většinu hrobů během dne pokryly věnce a kytice, rozsvítily se tisícovky svíček. Příbuzní i zcela neznámí lidé přicházeli i ke hrobům zesnulých osobností či obětí brutálních činů…

Karel Svoboda (†68)

Na skladatele Karla Svobodu obyvatelé Jevan nezapomněli ani více než rok a půl po jeho smrti. Od rána se k jeho hrobu trousili lidé, aby mu položili na hrob kytičku.

Václav Kočka ml. (†40)

Hrob zavražděného Václava Kočky mladšího v Praze-Řepích není pod několika vrstvami věnců a květin ani vidět. Rodina Kočkových pojala Dušičky stejně velkolepě jako nedávný pohřeb. Před hrobem hoří desítky svíček.

Jakub Šimánek (†9)

Smutné hračkářství připomíná sbírka plyšáků na hřišti v Havlíčkově Brodě. Nosí je sem lidé jako vzpomínku na Jakoubka Šimánka (†9), kterého odsud letos v létě odvedl pedofil Antonín Novák. Chlapce pak znásilnil a zavraždil. Kytičku včera na místo položili i Jakubovi rodiče. Plyšový medvídek leží i na hrobu rodiny Šimánkových. Urnu s Jakubovým popelem do něj jeho matka ale ještě neuložila. Necítí se na takový krok připravena.

Melichar Stropnický (†0,5)

Herečka Veronika Žilková ozdobila hrob svého synka Melichara v Úněticích skromně – ač se to možná nezdá, ještě pořád se z tragédie úplně nevzpamatovala. Chlapeček zemřel loni v listopadu, půl roku po porodu, na vrozenou vadu bránice.

Proč se Dušičky slaví?

Uctívání památky mrtvých na českém území pochází ještě z předkřesťanské doby. Lidé tehdy věřili, že když člověk odejde z tohoto světa, jen se přemístí někam do záhrobí. Křesťané tento pohanský svátek proměnili. Modlitba za zemřelé totiž patří k nejstarším křesťanským tradicím, které navazují na judaismus. Památka zemřelých se slaví od roku 998.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.