Hypotéky jsou pořád dražší: Splátky rostou o stokoruny! Odborníci ale tvrdí: Příští rok zase zlevní… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hypotéky jsou pořád dražší: Splátky rostou o stokoruny! Odborníci ale tvrdí: Příští rok zase zlevní…

PRAHA – Další a další banky zvyšují úrokové sazby hypoték – ty se nám tak pěkně prodraží. Ode dneška udělala stejný krok i jednička na trhu s úvěry na bydlení Hypoteční banka, úrok u stoprocentních hypoték zvedla o více než půl procenta.

Další a další banky zvyšují úrokové sazby hypoték – ty se nám tak pěkně prodraží. Ode dneška udělala stejný krok i jednička na trhu s úvěry na bydlení Hypoteční banka, úrok u stoprocentních hypoték zvedla o více než půl procenta. Měsíční splátka se tak prodraží o stokoruny a pro tisíce lidí může být problém utáhnout to. Navíc se zdražování samozřejmě dotkne i lidí, kterým končí fixace u dříve uzavřených hypoték. Podle odborníků by se ale situace v příštím roce mohla zlepšit a hypotéky by mohly zase zlevnit.

Kdo a jak zdražil hypotéky

Hypoteční banka:
U nejrizikovější stoprocentní hypotéky je vyšší sazba o půl procenta, při hypotéce 1,7 milionu Kč na 20 let zaplatíte měsíčně asi o 500 Kč více. U hypotéky do 85 % zastaveného bytu se sazba zvýší o 0,2 procenta.

Komerční banka:
Drastické zdražení o procento u 100% hypotéky, sazba je 6,49 % ( při hypotéce 1,7 milionu korun na 20 let zaplatíte měsíční splátku 12 665 Kč, o 1 000 korun víc než předtím). Sazby pro hypotéky do 85 % hodnoty zastavované nemovitosti banka zvýšila o 0,6 procentního bodu na 5,59 procenta.

LBBW Bank:
Sazba hypoték s jednoletou fixací se zvýšila ze 4,83 na 5,42 procenta. Úrok zafixovaný na tři roky poskočil o 0,75 procentního bodu na 5,12 procenta a pětiletá sazba se zvýšila ze 4,39 rovněž na 5,12 procenta.

UniCredit Bank:
Sazby s tříletou fixací se zvýšily z 4,58 na 4,84 procenta.

Ke zdražení pravděpodobně dojde ještě u dalších bank.

Proč hypotéky zdražují?

Kvůli světové finanční krizi je pro banky dražší získat peníze. Banky potom prý musí zvyšovat úrokové sazby.

Budou hypotéky ještě víc zdražovat?

Částečně. Podle odborníků by ale mohlo dojít příští rok zase ke zlevnění, ČNB by totiž měla snižovat úrokovou sazbu, od které se pak odvíjí cena sazeb u hypotéky.

Jak světová finanční krize ovlivnila hypotéky?

Kromě zdražení došlo i ke zpřísnění poskytování hypoték, banky jsou obezřetnější a vyžadují i větší příjmy. Raiffeisenbank a GE Money Bank dokonce úplně přestaly poskytovat stoprocentní hypotéky. Na druhou stranu ale dochází v některých případech i ke zvýhodňování poskytování hypoték. Některé banky třeba nabízejí slevy klientům, kteří si na účet nechávají posílat výplatu, nebo odpouštějí poplatky za zpracování úvěru.

Jakou hypotéku si mám vybrat?

Odborníci radí, že je lepší zvolit kratší fixaci (doba, po kterou banka nemůže změnit podmínky vaší hypotéky), protože se dá očekávat zlevnění hypoték.

Co mám dělat, když se mi zdá úroková sazba vysoká?

Pokud si sjednáváte hypotéku nebo vám končí fixace a banka vám nabídne nový úrok, nebojte se o jeho snížení vyjednávat a jít se poptat i do jiné banky. Ta může hypotéku převzít třeba i za výhodnějších podmínek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.