Do Česka vtrhl orkán! 1 mrtvý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Do Česka vtrhl orkán! 1 mrtvý!

Silný vítr strhl střechu výrobní haly na Frýdecko-Místecku. V jejích troskách zemřel muž (44).
Silný vítr strhl střechu výrobní haly na Frýdecko-Místecku. V jejích troskách zemřel muž (44). (ČTK, Igor Zehl, ara)

PRAHA – Smrt člověka, kolaps dopravy na dálnici D47, srážku rychlíku se stromem, stovky spadaných stromů a drátů vysokého napětí. To vše má na svědomí silný vítr, který se včera přehnal nad východními Čechy a Moravou.

V Beskydech dosahoval rychlosti 126 km/h

Vichr urval střechu, ta zabila člověka

Padaly stromy, kolabovala doprava

Smrt člověka, kolaps dopravy na dálnici D47, srážku rychlíku se stromem, stovky spadaných stromů a drátů vysokého napětí. To vše má na svědomí silný vítr, který se včera přehnal nad východními Čechy a Moravou.

Kudy vichřice, která v Beskydech dosáhla rychlosti až 126 kilometrů za hodinu (tedy síly orkánu), přešla, tam ničila.

Muž (44) zemřel v troskách střechy, kterou strhl vichr v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku. Nejprve se pokoušel jistit část střechy výrobní haly, kterou nestačil silný vítr strhnout. Jenže střecha se zřítila a muže smrtelně zranila plechová krytina. Na téměř dvě hodiny včera výpadek proudu zaviněný silným větrem uzavřel tunel na dálnici D47 nedaleko Klimkovic na Novojičínsku. Od rána byla uzavřena i silnice mezi opavskou částí Podvihov a obcí Hlubočec, kde spadlo mnoho stromů.

Nedaleko Olomouce do padlého kmenu narazil rychlík. „Nehoda se naštěstí obešla bez zranění a výrazných škod,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavla Halla.

Zatímco na východě našeho území řádil vítr, v západních Čechách chumelilo. Na hřebenech Krušných hor tak během noci a rána napadalo až 10 centimetrů sněhu. Letos jde o první větší sněhovou nadílku. Meteorologové ale nepředpokládají, že by sníh vydržel.

Jeďte na hory, bude tam krásně

Na horách sluníčko a příjemné teploty kolem deseti stupňů, v nížinách zejména dopoledne mlha a nízká oblačnost. Takové bude podle meteorologů počasí o víkendu a příští týden. „Pěkné počasí si lidé užijí především na horách. Naopak například na Vysočině je poměrně velké riziko, že mlha zakryje výhled na sluníčko celý den,“ informoval meteorolog Jan Šrámek. Ranní teploty se budou po celé toto období pohybovat kolem pěti stupňů Celsia nad nulou, odpoledne tam, kde se mlha a mraky rozpustí, vystoupí až ke třinácti a místy i k sedmnácti stupňům. Extrémní počasí, jako jsou vichřice či sněžení, v tomto období meteorologové neočekávají. I déšť bude jen výjimečný.

Pravdy a mýty podzimu: Proč tolik posmrkáváme?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.