Taurus, nejrychlejší lokomotiva světa, už brázdí Česko! Úchvatná rychlost: 357 km/h! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Taurus, nejrychlejší lokomotiva světa, už brázdí Česko! Úchvatná rychlost: 357 km/h!

Lokomotiva Taurus.
Lokomotiva Taurus.

PRAHA – Taurus – nejrychlejší lokomotiva světa – jezdí od pondělí i v Česku! Chcete se svézt ve vlaku, který potáhne? Stačí si koupit jízdenku na expresy Špilberk nebo Punkva na trase Praha – Brno!


U nás ale jen 160 km/h

„Taurusy zatím jezdí do 11. listopadu v rámci výcviku strojvedoucích. S definitivním nasazením počítají dráhy až od 14. prosince,“ uvedl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

Taurus při testech mezi Mnichovem a Norimberkem dosáhl rekordní rychlosti 357 kilometrů v hodině a na běžné trati může jezdit »jen« 230 km/h. Přesto Česko zatím brázdí rychlostí pouze 140 km/h. Kliknutím zvětšeteProblém je v českých tratích, i ty nejmodernější totiž umožňují maximální rychlost 160 kilometrů za hodinu. Tu si budou moci strojvedoucí vychutnat až od 12. listopadu, kdy se taurusy, které si České dráhy pronajmou, přesunou na úsek Praha – Drážďany.

Od poloviny prosince bude pět taurusů jezdit na trati Vídeň – Praha – Drážďany, a tři stroje ze Salcburku přes Linec do Českých Budějovic.

Železniční rekordy

> Světový rekord v rychlosti vytvořil francouzský rychlovlak TGV mezi Paříží a Štrasburkem, když dosáhl rychlosti 574,8 kilometru v hodině.
> Ještě rychlejší jsou japonské vlaky Maglev, které dosáhly rychlosti 581 km/h. S klasickými vlaky se však nedají srovnat, nemají kola a vozy se vznášejí na elektromagnetickém polštáři.


Autor: (frr)
Foto ČD

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.