Čechy se zase třásly! Zemětřesení o síle 4,1 stupně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Čechy se zase třásly! Zemětřesení o síle 4,1 stupně!

CHEB – Další zemětřesení! Otřesy, které na západě Čech zaznamenali včera kolem deváté hodiny ranní, byly nejsilnější za posledních 12 let! Dosáhly síly 4,1 stupně Richterovy stupnice a pocítili je i lidé v hodně vzdálených oblastech.


Lidem padaly hrnky z polic, houpaly se lustry, řinčelo sklo a poskakoval nábytek. Popraskanou omítku má nejeden dům v Novém Kostele a okolí. Právě tady totiž bylo epicentrum otřesů. Stejně jako v polovině října, kdy zemětřesný roj vystrašil místní obyvatele letos poprvé. Od té doby se země takhle silně otřásla už několikrát.

Jenže včera šlo o nejsilnější zaznamenané otřesy za posledních 12 let a pocítit ho mohli lidé i v hodně vzdálených místech. Na otázky, kdy přijde další zemětřesení a jak bude silné, ale nedokáže nikdo odpovědět. Při posledním podobně silném zemětřesném roji na Chebsku se země chvěla v různých intervalech skoro půl roku. Nejsilnější otřesy tenkrát dosáhly síly 4,6 stupně.

„Tenkrát to začalo v prosinci 1985 a stovky otřesů, které lidé dost silně pocítili, probíhaly až do března 1986. Bohužel předpovědět příchod zemětřesení nelze. Navíc tenhle roj se chová úplně jinak než ty předchozí,“ řekl seismolog Jan Zedník.


Autor: (esc)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.