Pitva: Matěj z vlaku vypadl | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pitva: Matěj z vlaku vypadl

OLOMOUC – Pětiletý Matěj Chrástecký z Olomouce zemřel poté, co vypadl z vlaku. Potvrdila to soudní pitva. „Zemřel na následky mnohačetných poranění, mechanismus zranění odpovídá pádu z vlaku.


Kromě jiného utrpěl i poranění hlavy. Odpovídá i doba úmrtí,“ řekla včera Aha! policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Kliknutím zvětšeteMatěje našli policisté při rozsáhlé pátrací akci týden po jeho zmizení v kolejišti nedaleko obce Střeň, vzdálené 16 km od Olomouce. Matka ho musela na trati ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce podle jízdního řádu postrádat zhruba 12 minut. I když znalci vyloučili cizí zavinění na smrti dítěte, policisté ve vyšetřování tragédie nadále pokračují. „Stále se prověřují veškeré poznatky,“ dodala mluvčí. Nad tím, kdo na smrti děcka nese vinu, visí stále otazník. Policisté hodlají provést pokus, který by měl objasnit, za jakých okolností mohl chlapec z jedoucího vlaku vypadnout. Ještě před pitvou zástupci Českých drah tvrdili, že je prakticky nemožné, aby pětileté dítě dveře v jedoucím vlaku otevřelo. Podle nich také matka v době, kdy se jí syn ztratil, personál drah vůbec neoslovila. Policii údajně kontaktovala až zhruba 2,5 hodiny po jeho zmizení. Pokud by podle nich matka kontaktovala zaměstnance ČD ihned, vlak by byl ve stanici Olomouc odstaven a okamžitě by začalo pátrání. Dříve by byla zalarmována i policie. Ta dráhy kontaktovala až ve dvaadvacet hodin. „Pokud se pětileté dítě ve vlaku ocitlo bez dozoru, jde o porušení přepravních podmínek drah,“ dodal Odrůj. Tím, zda matka na syna dohlížela dostatečně, či nikoliv, se nadále zabývá policie. „Prověřujeme trestněprávní zodpovědnost matky za úmrtí chlapce,“ dodala policejní mluvčí.

Dveře jedoucího vlaku šly otevřít!

Kliknutím zvětšeteOLOMOUC – Podle šetření zástupců drah jel příslušný spoj, ze kterého vypadl pětiletý Matěj, zcela v souladu s pravidly bezpečné železniční dopravy. „Nebylo zatím zaznamenáno jakékoli porušení provozních či jiných předpisů včetně možnosti jízdy vlaků s otevřenými dveřmi,“ řekl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. Jenže na všech hlavních evropských tratích už jezdí jen vlaky, u nichž se dveře za jízdy otevřít nedají. I u nás je tato funkce automatická u nových souprav, podle předpisů však mohou ještě dosluhovat i ty, u kterých to možné je. A to se také stalo Matějovi osudným…


Autor: Saša VETKOVSKÁ
Foto Aha!: Martin PŘIBYL

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.