Ještě to bude bitva! ČSSD VÁM ODPUSTÍ POPLATKY? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ještě to bude bitva! ČSSD VÁM ODPUSTÍ POPLATKY?

 (: ČTK)

PRAHA – Poplatky za vás zaplatí kraj! S tímhle předvolebním heslem ČSSD v krajských volbách položila ODS na lopatky! Jenže... Zatím není jasné, jak by »neplacení poplatků u lékaře a v lékárnách« vlastně mělo probíhat! Z vyjádření odborníků vyplývá, že to vůbec nebude jednoduché, že to může spustit lavinu žalob a že se českými poplatky možná bude zabývat i Evropská unie (EU).

Nikdo neví, jak by to probíhalo
Může to skončit sérií žalob u EU
Také od toho ČSSD může ustoupit

CO TVRDÍ ČSSD - POPLATKY ODPUSTÍME!

Dostojí-li předvolebním slibům, odpustí regulační poplatky pacientům krajských nemocnic. Na to lákal voliče hlavně David Rath (ČSSD), který ve Středočeském kraji zvítězil nad Petrem Bendlem (ODS). Vybírání poplatků chce výrazně omezit už od příštího roku s tím, že za lidi bude platit kraj. Podle Ratha by to mohlo probíhat tak, že krajské nemocnice by za určité období posílaly kraji k proplacení fakturu za poplatky pacientů. Uvedl to alespoň pro MF Dnes.

CO TVRDÍ MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ - JE TO NEZÁKONNÉ!

Úřad Tomáše Julínka (ODS), který poplatky prosadil, má jasno. Podle tiskového mluvčího Tomáše Cikrta není dotování poplatků krajem v souladu s právem.

CO TVRDÍ SOUKROMÍ LÉKAŘI A LÉKÁRNÍCI - BUDEME SE BRÁNIT!

Levné nemocnice a drahé nemocnice, levné lékárny a drahé lékárny. I tak se mají od příštího roku dělit zdravotnická zařízení. V těch krajských by se totiž podle ČSSD neměly platit poplatky. Soukromí lékaři a lékárníci se ale bouří. Zatímco oni poplatky vybírat musejí, krajským nemocnicím povinnost odpadne. Bojí se tak odlivu pacientů. „Zvýhodnění krajských zařízení bude mít na malé lékárny ekonomický vliv a mohou krachovat,“ řekl Aha! Aleš Krebs z České lékárnické komory. Soukromí lékaři a lékárníci se cítí diskriminováni a ve vzduchu je i hromadná žaloba.

CO TVRDÍ ANTIMONOPOLNÍ ÚŘAD - ZATÍM NEVÍME, CO BUDE

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zatím odpouštěním poplatků v krajských nemocnicích nezabýval a nemá jasno, jak bude postupovat. „Předběžně lze konstatovat, že pokud budou krajské úřady kompenzovat poplatky přímo občanům a ne zdravotnickým zařízením (krajským nemocnicím – pozn. red.), k diskriminaci zdravotnických zařízení nedojde. Takže – jestli to bude provedeno tak, že peníze půjdou jako podpora lidem, může si kraj lidem dávat, co chce,“ řekl šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.

A navíc... Pecina dodává, že kraje by měly správněproplácet poplatky ve všech zdravotnických zařízeních, tedy ve státních i v soukromých. Pokud by tak činily jen v krajských nemocnicích, mohly by se vystavit riziku veřejné podpory a o tom by musela rozhodovat Evropská komise.

CO TVRDÍ EKONOMOVÉ

Nápadu ČSSD se spíše obávají. Kraje podle nich budou muset najít zhruba jednu miliardu korun na to, aby zaplatily poplatky za pacienty ošetřené v krajských nemocnicích. Podle ODS budou navíc tyto peníze krajům chybět třeba na opravy silnic nebo rozvoj škol.

Pokud by kraje zvolily metodu, že by lidem zpětně proplácely poplatky zaplacené v nemocnicích, jak by si představoval antimonopolní úřad, musely by zřídit kanceláře s personálem. To by znamenalo další peníze vydané z krajských rozpočtů...

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI O POPLATCÍCH

Kde chce ČSSD hradit poplatky za lidi?
V krajských nemocnicích a v lékárnách zřízených krajem.
Jaké poplatky budou kraje hradit?
Ve všech krajích to bude poplatek 30 korun za vyšetření u lékaře, 90 korun za pohotovost a 30 korun za položku na receptu. Ve středních Čechách, na jižní Moravě a na Pardubicku chtějí lídři ČSSD proplácet všechny poplatky všem občanům. V Královéhradeckém kraji chtějí platit poplatky jen za děti a seniory.
Kde nebudou poplatky hrazené za pacienty?
V Praze, kde vládne ODS a fakultní nemocnice spadají přímo pod ministerstvo zdravotnictví.
Jak to bude v praxi vypadat?
Pacient se podle Ratha nechá v krajské nemocnici ošetřit a nic nezaplatí. Nemocnice pak vykáže úhradu kraji, který ji zaplatí.
Co když bude soukromá lékárna v krajské nemocnici?
Poplatek 30 korun za recept bude muset pacient zaplatit.
Jak se mohou lékárníci a soukromí lékaři bránit?
V tuto chvíli jen těžce. V rámci konkurenčního boje mohou poplatky za pacienty hradit také – na úkor vlastních zisků, nebo si na to sehnat sponzory.

Rath: Teď bude v balíku! A s těmihle si to vyřídí!

Rath je momentálně nejviditelnější politik republiky. Je poslancem Sněmovny a chystá se i na post hejtmana. Díky těmto dvěma funkcím bude mít plat jako premiér. Plat hejtmana Středočeského kraje je 90 tisíc korun a plat poslance 60 tisíc korun. Zákon přitom nezakazuje vykonávat obě funkce dohromady. Měsíčně si tak Rath přijde na 150 tisíc korun. Premiér Topolánek si vydělá jen asi o deset tisíc korun měsíčně více...

Předpokládaný hejtman Rath si také po volebním úspěchu může začít vyřizovat účty. A lidí, kteří mu pijí krev, není málo. První na ráně jsou ředitelé krajských nemocnic. Už nyní je podle Ratha zřejmé, že selhali šéfové nemocnic v Kolíně, Příbrami, Benešově a Kladně. A s odchodem by podle Ratha měli raději dopředu počítat. Čistič Rath ale bude jistě mířit výše a po úspěšných volbách má nabito ostrými. Koho dalšího má zřejmě na mušce?

Kliknutím zvětšeteTomáš Julínek (ODS), ministr zdravotnictví
Díky reformě zdravotnictví čelí neustálé kritice. Nově si znepřátelil i stranické kolegy, kteří ho spojují s volebním neúspěchem ODS v krajských volbách. A pod horkou židli ministra Rath určitě s chutí přiloží.

Kliknutím zvětšetePetr Bendl (ODS), hejtman Středočeského kraje
Jeho dny v křesle hejtmana jsou už sečteny. Rath se opájí volebním triumfem a Bendlově vyjádření, že by rád zůstal hejtmanem, se hlasitě vysmál. Sedmilhář Rath, jak ho Bendl nazval, už brzy skoncuje s oponentem.

Kliknutím zvětšeteTomáš Cikrt, mluvčí ministra zdravotnictví
Julínkův panoš Tomáš Cikrt bude jistě další v pořadí. Tento postavou nevysoký muž Ratha vždy kritizoval. Nazývá ho Ratlíkem, PARAzitem (PAroubek RAth). Teď se ale bude sám strachovat o místo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.