Den D už zítra: Konec Topolánkovy vlády? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Den D už zítra: Konec Topolánkovy vlády?

 (: ara)

PRAHA – Už zítra přijde pro premiéra Mirka Topolánka (ODS) den D. Sněmovna bude hlasovat o nedůvěře jeho vládě. Pokud ji vysloví, bude to pro Topolánka po projetých volbách asi poslední hřebíček do rakve. Naopak případný úspěch v hlasování podpořený dobrým výsledkem v druhém kole senátních voleb a přijetí radaru by Topolánkovu pozici v ODS mohlo vylepšit.

Nic z toho ale není jednoduchý úkol – rebelové v ODS i ostatních koaličních stranách totiž hrozí, že kabinet nepodpoří! Z hlasování se tak mohou stát pro Topolánka a spol. opravdová jatka!

Šéf ČSSD Paroubek se snaží zlanařit na svou stranu lidovce – jejich šéfovi Jiřímu Čunkovi prý nabídl, že s ČSSD mohou vládnout v krajích výměnou za potopení vlády. Čunek na to zatím nepřistoupil.

Aby opozice svrhla Topolánkovu vládu, muselo by pro její návrh hlasovat 101 poslanců. Zatím mají 96 hlasů, přidat se ale mohou nespokojení poslanci – Věra Jakubková, Olga Zubová (obě SZ), Jan Schwippel, Juraj Raninec, Vlastimil Tlustý (všichni ODS) a Ludvík Hovorka (KDUČSL). Jasné není ani to, jak se zachovají bývalí poslanci ČSSD Petr Wolf a Evžen Snítilý. Ti minule hlasovali s opozicí. Šéf ČSSD se také bude snažit na svoji stranu zlanařit přeběhlíky Miloše Melčáka a Michala Pohanku. Pokud někteří z uvedených poslanců budou hlasovat s ČSSD, bude to pro vládu znamenat konec. A ten si nikdo z koalice nepřeje, při současných volebních preferencích by při případných předčasných volbách vládní strany dostaly na frak. A řada poslanců by přišla o teplá místečka. Pro Topolánka ale hraje fakt, že se blíží předsednictví Česka v EU.

Co se může stát, pokud ČSSD svrhne vládu
Vše bude mít v rukou prezident Klaus. Jmenuje nového premiéra a případně vyhlašuje termín předčasných voleb. Ty by měly přijít na řadu po třech neúspěšných pokusech o vznik nové vládní většiny. Tohle jsou tři nejpravděpodobnější varianty:

  1. Vláda odborníků
    Jednou z možností, o nichž socialisté nyní mluví, je ta, že by do voleb měl Česku vládnout tým odborníků a sněmovní volby by se konaly už příští rok na jaře společně s hlasováním do Evropského parlamentu. V prvním pololetí 2009 ale bude Česko předsedat EU, a tak koalice předčasné volby v tomto termínu odmítá.
  2. Premiérem stále Topolánek
    Kvůli předsednictví Česka EU by Topolánek vládl až do podzimu, pak by přišli na řadu předčasné volby. ČSSD to odmítá.
  3. Premiérem Pavel Bém
    Možnost sestavit vládu by dostal někdo jiný než Topolánek, možná by to byl Pavel Bém, Klausův oblíbenec.

Těchto deset rozhodne!
Jak budou hlasovat koaliční rebelové?

Kliknutím zvětšete

Co nového na nás sociální demokraté připravují v krajích?

21.10.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.