Navržené tresty v kauze Kuřim - Barbora Škrlová: 7 let! Sestry Mauerovy: 10 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Navržené tresty v kauze Kuřim - Barbora Škrlová: 7 let! Sestry Mauerovy: 10 let!

Barbora Škrlová
Barbora Škrlová (Aha! – Josef Mašek)

BRNO – Za týrání Ondřeje a Jakuba deset let vězení. To včera ve své závěrečné řeči u brněnského krajského soudu navrhla pro sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Za týrání Ondřeje a Jakuba deset let vězení. To včera ve své závěrečné řeči u brněnského krajského soudu navrhla pro sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Trest kolem sedmi let by měla podle Zámoravcové dostat další známá aktérka kuřimské kauzy Barbora Škrlová. I pro zbývající tři obžalované navrhla mnohaleté tresty. „Fyzické a psychické týrání bude mít pro chlapce celoživotní důsledky. Šlo o agresivní, pravidelné, promyšlené, systematické a stupňující se jednání,“ uvedla Zámoravcová.

Přesné důvody, proč byli hoši mučeni, se ale nepodařilo zjistit. Zámoravcová se pouze domnívá, že týrání mělo za cíl udělat z chlapců lidi otrocky sloužící náboženským cílům.

Ještě předtím znalci z Ústřední vojenské nemocnice v Praze ve svém revizním posudku stanovili, že Barbora Škrlová alias Anička není duševně nemocná. V době, kdy se údajně podílela na týrání chlapce Ondřeje, si uvědomovala důsledky svého jednání. „Manipuluje okolím z pozice údajné oběti. U ní je to velmi silný manipulační prostředek,“ uvedl spolutvůrce revizního posudku Petr Navrátil. Škrlová podle něj sice není duševně nemocná, trpí ale těžkou poruchou osobnosti, a to takzvanou histrionskou poruchou. Ta se dá léčit ambulantně. Matka chlapců Klára Mauerová měla podle svého advokáta vymytý mozek. „Klára byla zmanipulována natolik, že nebyla schopna kritického úsudku. Psychologové v jejím případě hovoří o tom, že popřela mateřský pud,“ tvrdí její obhájce Daniel Ševčík.

21.10.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.