Hořel sklad lednic! Lidé nesměli ven | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hořel sklad lednic! Lidé nesměli ven

Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích.
Hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích. (pro Aha! – Marcela Tolašová, ČTK)

STRAŠICE – V objektu bývalých kasáren ve Strašicích na Rokycansku včera hořel sklad starých lednic a televizorů. Radnice vydala zákaz větrání a pro děti ze základní a mateřské školy zákaz vycházení! Odborníci totiž naměřili vysoké koncentrace škodlivin v ovzduší.

V objektu bývalých kasáren ve Strašicích na Rokycansku včera hořel sklad starých lednic a televizorů. Radnice vydala zákaz větrání a pro děti ze základní a mateřské školy zákaz vycházení! Odborníci totiž naměřili vysoké koncentrace škodlivin v ovzduší.

„Na základě šetření, které jsme provedli před polednem, jsme všechna ochranná opatření v poledne odvolali,“ uvedl starosta Strašic Jiří Hahner. Podle něj jde o zcela jistě největší požár v obci za posledních několik let.

„Požár byl velmi nebezpečný, protože hořely staré lednice a televizory, kde jsou jedovaté látky,“ dodal starosta. Kvůli zásahu museli hasiči použít i speciální traktor s radlicí ke stržení zdí objektu. Lednice jsou uskladněny na ploše asi 40 krát 80 metrů, ve skladu jich bylo údajně kolem 200.

Experti naměřili zvýšené koncentrace nebezpečných kyanidů a fosfátů i v kanalizačních vodách. „Kontaminovanou vodu zachytává nedaleká čistička odpadních vod, kde byla vytvořena ucpávka,“ uvedla mluvčí hasičů Alena Marešová.

Požár skladu starých lednic a televizorů vyděsil i Františka Slavíka (68) ze Strašic. „Ráno v pět jsem vyjížděl z domova a cítil jsem strašný zápach. Jel jsem do dvou okolních obcí a až tam jsem to cítil. To je více než 8 kilometrů. Slyšel jsem i hlášení obecního rozhlasu, kde nám říkali o zákazu větrání a zákazu vycházení pro malé děti. To jsem tady ještě nezažil,“ popsal starousedlík.

Zatím není jasné, proč v objektu hořelo. V úvahu přichází samovznícení, nedbalost, úmyslné založení. V posledních týdnech jde už o několikátý požár ve firmách, které se v regionu zabývají odpadovým hospodářstvím. Škoda je odhadována na 1,5 milionu korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.