Pohřeb zastřeleného Václava Kočky mladšího - V rodinné hrobce nebude! Proč? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pohřeb zastřeleného Václava Kočky mladšího - V rodinné hrobce nebude! Proč?

Zavražděný Václav Kočka ml. bude mít pohřeb ve středu.
Zavražděný Václav Kočka ml. bude mít pohřeb ve středu. (Aha! – Jaroslav Benda, Petr Novotný, Martin Hykl, Marek Pátek)

Policejní vozy, psovodi, ozbrojenci. Prostě policejní manévry, jaké Praha nepamatuje. Tak nějak údajně má vypadat pohřeb korunního prince kolotočářské rodiny Kočkových – zavražděného Václava Kočky mladšího.

Dá se očekávat, že Břevnovský klášter, respektive bazilika svaté Markéty, bude doslova obsypána smutečními hosty, mezi kterými budou desítky policistů a stejný počet mužů ochranky, které si najme rodina a další významní hosté. Nedělnímu Aha! se podařilo zjistit, že oproti všem plánům nebude nebožtík pohřbený v rodinné hrobce, ale jinde! Proč rodina vše narychlo změnila?

Druhá hrobka

Na malém hřbitůvku v Řepích stojí majestátní hrobka rodiny Kočkových o které se dlouho dopředu mluvilo jako o místě posledního odpočinku zastřeleného Václava Kočky mladšího. Jenže všechno je jinak! Rakev prý nebude uložena k dalším rodinným příslušníkům, ale do hrobky, která teď narychlo vyrůstá o kus dál. Celý víkend na stavbě hrobky pracovala parta dělníků. Jejich zaměstnavatel jim dal nelehký úkol: Do středy tady musí stát skutečně honosná hrobka! Podle zaměstnance hřbitova, pana Josefa, místo koupili Kočkovi teprve nedávno. Na místě, kde je zatím jen obrovská jáma, stávala dříve jiná hrobka, která ale chátrala. Kočkovi ji proto nechali zbořit a místo využili pro stavbu hrobky nové. „Rodina ten hrob koupila před pár dny, chlapi na něm pracují a ve středu tam bude Václav Kočka pohřbený,“ řekl nám zaměstnanec hřbitova, pan Josef. Podle něj se bude jednat o velký pohřeb, kterého by se mělo zúčastnit na tisíc smutečních hostů. O žádných mimořádných opatřeních však nic neví. Otázkou zůstává, jak si tak malý hřbitov poradí s přívalem lidí, kteří se budou chtít ještě naposledy s mrtvým rozloučit.

Jaký bude pohřeb?

Pohřeb zavražděného Václava Kočky ml. proběhne ve středu 22. října v areálu Břevnovského kláštera, konkrétně v bazilice sv. Markéty. Zúčastní se ho nejspíš stovky hostů (mluví se přibližně o tisícovce hostů) a bude se jednat o největší podobou akci za desítky let. Pohřby »světských« jsou obvykle plné vypjatých emocí, slz a pláče. Lidé házejí do rakve s mrtvým zlato a peníze nebožtíkovi na přilepšenou. Po obřadu má být rakev naložena na vůz tažený koňmi a v průvodu odvezena na hřbitov v pražské čtvrti Řepy, kde bude uložena do rodinné hrobky. Předpokládá se, že smuteční hosté pojedou krokem za rakví svými vozy, takže se policie připravuje na kolaps dopravy mezi Břevnovem a hřbitovem.

Jak zbohatli Kočkovi?

Václav Kočka st. je pokračovatelem rodinné tradice kolotočářů a cirkusových artistů. Svou kariéru zahájil v 60. letech, kdy začal v tehdejším Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, dnešním Výstavišti, organizovat Matějskou pouť. Vzhledem k množství kontaktů mezi ostatními rodinami kolem kolotočů vyjednával zájezdy lunaparků, cirkusů, ale později i populárních zpěváků jako například Karla Gotta či Heleny Vondráčkové do zahraničí, především směrem na Východ. Tehdy nejspíš v Sovětském svazu přišel i ke kontaktům, které využil v 90. letech. Podle BIS (Bezpečnostní informační služba) měly tyto kontakty sahat až k lidem z podsvětí. V 80. letech se seznámil s Jiřím Paroubkem. Během jeho působení na pražské radnici v roli ekonomického náměstka získala Výstaviště do pronájmu za dosud ne zcela jasných okolností společnost Incheba, ve které působil Kočka starší jako asistent ředitele Alexandera Rozina, ruského podnikatele.

Vražda Václava Kočky mladšího - DEN PO DNI

Čtvrtek 9. října

  • Po křtu knihy Jiřího Paroubka (56) v restauraci Monarch, zhruba hodinu před půlnocí, hovoří Václav Kočka starší (67) s podnikatelem Bohumírem Ďuričkem a údajně se dohadují, kdo má u sebe větší obnos peněz. Navzájem se hecují a z kapes vytahují balíky peněz. Poté měl přijít ke stolu Václav Kočka mladší a něco pošeptat Ďuričkovi do ucha. Vznikla strkanice a Kočka ml. měl Ďuričku udeřit pěstí do obličeje. Ďuričko vytahuje z tašky na stole pistoli a na Kočku celkem třikrát vypálí. Vrah vybíhá z restaurace, ale obsluha ho na ulici zadrží.
  • V době střelby už Jiří Paroubek v restauraci nebyl, stejně jako většina mediálně známých hostů. Svědky tragédie se přitom málem stali i herci Jiří Krampol (70) a Kateřina Brožová (40). Jen chvíli před střelbou totiž byli na místě činu.
  • Kromě Václava Kočky staršího viděl vraždu i patnáctiletý Jan Kočka, syn zavražděného.

Pátek 10. října

  • Jiří Paroubek se k Ďuričkovi nechce znát. Tvrdí, že nebyl jeho přítelem a od roku 2005 se s výjimkou víceméně náhodných společenských událostí nesetkávali.
  • Premiér Mirek Topolánek (52) prohlásil, že kdyby politici brali vážně tzv. Kubiceho zprávu, která mluvila o propojení politiky s podsvětím, nemuselo k vraždě dojít. Paroubek toto vyjádření označil za hyenismus.

Sobota 11. října

  • Deník Aha! píše o tom, že vrah Ďuričko chodil s Lucií Talmanovou (41) – tedy současnou partnerkou premiéra Mirka Topolánka! To dokládá i fotografie, na které jsou spolu.
  • Topolánek prohlásil, že Ďuričko s jeho partnerkou moc chodit chtěl, ale nesetkal se prý se zájmem.
  • Kočkova smrt zasáhla i zpěváka Michala Davida (48), který byl jeho bratrancem.

Neděle 12. října

  • Paroubek v televizním pořadu Otázky Václava Moravce přiznal, že kvůli tragické události přemýšlel o rezignaci.
  • V pražském podsvětí se už spekuluje, jak vysoká odměna byla vypsána na hlavu Bohumíra Ďurička. Hovoří se o milionu korun.

Pondělí 13. října

  • Ďuričkův právník Jan Červenka tvrdí, že se pouze bránil napadení. Většinu spekulací popírá.
  • Přestože Paroubek prohlásil, že Ďuričko nebyl jeho přítelem, ukázalo se, že byl i na jeho srpnové oslavě 56. narozenin.
  • Důvodem Kočkovy smrti je zřejmě ještě nenarozené dítě Ďuričkovy přítelkyně. Ta je v sedmém měsíci těhotenství, s Ďuričkem je ale údajně jen pět měsíců. Kočka si prý do něj rýpl osudnou větou: »To dítě není tvoje, ale moje, budeš živit Kočku.« Ďuričko to prý neunesl a začal střílet.

Úterý 14. října

  • Zpěvák Daniel Hůlka deníku Aha! přiznal, že byl se zavražděným Kočkou nejlepší kamarád. Překvapuje ho prý, že jeho vrah Ďuričko ještě žije.
  • Právník rodiny Kočkových Josef Lžičař prozradil, že pohřeb Václava Kočky ml. bude na Břevnově a přijít by mělo až tisíc lidí.
  • Mnozí členové klanu Kočkových jsou v současné době schopni fungovat jen pod dávkou uklidňujících prášků. Kvůli tomu se odsouvá rekonstrukce na místě činu, která by měla vnést do celého případu jasno.

Středa 15. října

  • Jeden z členů klanu Kočkových Aha! potvrdil, že vražedný incident sice začal vytahováním, kdo má u sebe víc peněz, ale tragicky skončil právě kvůli dítěti, které čeká Ďuričkova přítelkyně. Pravým otcem má být zastřelený Václav Kočka mladší.
  • Objevují se nepotvrzené zprávy, že příbuzní a přátelé zavražděného chystají odvetu, tedy smrt Ďurička.
  • Ďuričko prý ve vazbě rezignoval na život. Nezajímá ho údajně ani jeho těhotná přítelkyně, nemůže zapomenout na poslední věty, které mu Kočka pošeptal.

Čtvrtek 16. října

  • Proběhla rekonstrukce vraždy. Ďurička přivezla na místo činu speciální jednotka, on měl pouta a na sobě neprůstřelnou vestu. Plačící otec zavražděného, Václav Kočka starší, se s ním minul o dvacet minut. Policie setkání obou mužů nepřipustila.
  • Z rekonstrukce vraždy vyplynulo, že Ďuričko vypálil celkem tři rány, všechny zasáhly Kočku. Chtěl ale možná střílet dál. V tom mu však zabránila náhoda – čtvrtý náboj se zasekl v hlavni.
  • Jeden z největších pražských požárů za poslední roky zpustošil pražské Výstaviště a zlikvidoval levé křídlo Průmyslového paláce, které shodou okolností má v pronájmu rodina Kočkových. Ta požár ihned označila za útok na svoji rodinu.
  • Podle odhadů způsobil požár škodu za miliardu korun.

Pátek 17. října

  • Hned po požáru na Výstavišti se objevily spekulace, zda šlo o náhodu, nebo válku mafií. Ve hře byly podle spekulací tři možnosti:
    1. Výstaviště úmyslně zapálili sami Kočkové, aby zmizely dokumenty, které by mohly rodině uškodit.
    2. Zapálil to jakýsi mafiánský gang, který chtěl znovu oslabit rodinu Václava Kočky, která je nyní velmi zranitelná.
    3. Šlo opravdu o náhodu.
  • Už odpoledne ale policie vydává zprávu, podle které zřejmě požár zavinila vadná elektroinstalace. Ještě ve čtvrtek přitom hasiči nevylučovali možnost úmyslného založení požáru. Zarážející podle nich bylo, že při jejich příjezdu byla všechna okna levého křídla paláce otevřená, takže se oheň mohl lépe šířit. Údajně bylo také těsně před požárem slyšet několik výbuchů.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.