APOKALYPSA - Výstaviště, den poté! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

APOKALYPSA - Výstaviště, den poté!

PRAHA – Ohořelé trosky a zápach je to jediné, co zbylo z levého křídla Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Českou architektonickou chloubu ve čtvrtek večer zachvátil obrovský požár. Likvidovalo ho 275 hasičů, kteří nasadili 71 požárních vozidel.


Pokračuje vyšetřování nejničivějšího požáru v Praze od roku 1989 ● Bilance: 275 hasičů! 71 požárních vozidel! Teplota 800 °C! Škoda 1 miliarda Kč!

V místě ohniska dosahovala teplota 800 °C. Škoda se odhaduje až na miliardu korun!

Kliknutím zvětšete● Požár byl ohlášen v 19.13 hodin jako požár stánku v interiéru Průmyslového paláce. První jednotka byla na místě za sedm minut. To už hořela střecha a šlehaly plameny z oken.
● Obrovský požár se podařilo lokalizovat za 93 minut. Hasiči pak trosky ochlazovali a dohašovali zbývající ohniska do pátečního rána.
● „Naši předkové byli velmi prozíraví, a i když neměli žádné protipožární předpisy, postavili objekt tak, že je rozdělen požárně dělící konstrukcí, která požár vydržela. Zdá se, že zbytek paláce by měl přežít. Byl výborně postavený,“ řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.
● I když v areálu Výstaviště právě stovky studentů slavily zahájení akademického roku, nikdo při požáru nezemřel ani neutrpěl vážné zranění. „Ošetřili jsme jen dva lehce zraněné hasiče. Jednoho jsme převezli na ambulanci,“ uvedl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.
● Na místě zasahovala také stovka policistů. Zajišťovali příjezdové trasy hasičům a odkláněli dopravu. Odháněli zvědavce a zajišťovali svědky, kteří by mohli objasnit příčinu požáru.
● Pokud palác někdo zapálil, hrozí mu v úměře k napáchané škodě jen velmi malý trest. „Pět let vězení,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.
● Kriminalisté prověřují tři možné verze, proč začalo hořet. „Vyloučit zatím nelze nedbalostní trestný čin, vliv technické závady, ani úmysl,“ dodal Hulan. Zatím se policisté nejvíce přiklánějí k závadě na elektroinstalaci, ale i ta se podle vyšetřovatelů dá »uměle vyrobit«.
● Spekuluje se o tom, že požár způsobil výbuch kyslíkové lahve na probíhající výstavě Pragodent. Svědci ale viděli kolem paláce létat i model horkovzdušného balonu.
● Požářiště prohledával i pes určený k vyhledávání ohnisek požárů.
● Podle prvních průzkumů nehrozí zřícení poničených konstrukcí vně objektu.
● Společnost Incheba má pražské Výstaviště včetně Průmyslového paláce pojištěné částkou 2,5 miliardy korun. Na co přesně prostředky z pojistky půjdou, rozhodne majitel objektu, tedy město Praha. Peníze by ale měly podle ředitele Incheby Alexandra Rozina posloužit na opravu poničené secesní památky.
● „Podle jednoho z našich zaměstnanců předcházel večernímu požáru výbuch,“ dodal Rozin. Záblesk způsobený explozí je údajně viditelný na záznamu z průmyslové kamery.
● Svědek výbuchu se prý oheň snažil nejprve zlikvidovat hasicím přístrojem. Potom ale utekl. Tím si podle Rozina zachránil život.
● René Paděra z firmy Nora, která vystavovala na veletrhu Pragodent: „Měli jsme pronajatý stánek 65 metrů, celkově jsme přišli o milion a půl.“ Mnoho firem požár zruinuje, nebyly pojištěny...


Autor: (vet)
Foto pro Aha! – HZS Praha, Aerodata Foto Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, Petr Novotný, Alexandr Malachovský a ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.