Máte rakovinu? Poraďte se, zda jste správně léčeni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Máte rakovinu? Poraďte se, zda jste správně léčeni!

Profesor Luboš Petruželka
Profesor Luboš Petruželka

PRAHA – Léčíte se s rakovinou a nejste si stoprocentně jisti, zda vás lékař léčí správně? Od včerejška se nemocní z celého Česka mohou poradit na specializovaném pracovišti, zda by jim nemohla pomoci tzv. biologická léčba.


„Dříve byli nemocní se stejným onemocněním léčeni vždy stejně. V současnosti mohou být léčeni tzv. na míru. Cílená biologická léčba je možná u onemocnění, která jsou na prvních místech výskytu v Česku, tedy plic, prsu či tlustého střeva a konečníku a ledvin,“ popisuje profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle lékařů by měla být biologická léčba dostupná všem pacientům. Její nevyužití snižuje léčebné výsledky. „Má však i rizika, může být pro konkrétního nemocného i neúčinná a pak oddaluje možnost správné léčby. Nejčastější chybou je nedostatečně vyšetřený tzv. molekulární profil,“ upozorňuje prof. Petruželka. „Důležité je podat správný lék správnému pacientovi ve správnou dobu. Pacient či jeho lékař dostane informace na biolecba@vfn.cz nebo telefonu 724 151 028,“ říká docentka Petra Tesařová z onkologické kliniky VFN. Když pacient zavolá, lékař se ho zeptá na typ nádoru a kde byl operován a léčen. Podle toho ho přesměruje na konkrétního odborníka. Také se dozví, jakou dokumentaci si má od svého lékaře vyžádat.


Autor: (lt, wer)
Foto Aha! – Josef Mašek

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.