Takhle mlsají Češi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle mlsají Češi!

Moderátorka Eva Aichmajerová si nejraději dopřeje čerstvé kousky ovoce namáčené do horké čokolády.
Moderátorka Eva Aichmajerová si nejraději dopřeje čerstvé kousky ovoce namáčené do horké čokolády.

PRAHA – Větrníky, věnečky nebo pařížský dort! Kdo by si občas tuhle dobrotu nedal. Jenže není to, co bývalo. Větrníky jsou mnohdy plněné rostlinnými krémy a místo karamelové polevy mají polevu z čokolády. Podle odborníků dnes z dřívější slavné cukrařiny zůstalo jen torzo!


Milujeme věnečky a větrníky
Hlavně levné a velké kusy!

 

Současný trend je jasný. Frčí lehké zákusky z čerstvých surovin s využitím jogurtu, tvarohu, dostatku ovoce a lehkých šlehačkových krémů. V módě jsou spíše menší kousky v podobě minidezertů. Češi si na zákusky sice potrpí, většině se ale za ně nechce utrácet velké peníze. „Většina Čechů ale stejně proti trendům preferuje velké kusy za co nejmenší cenu. Jedí je proto, že jsou sladké, méně už dbají na kvalitu,“ tvrdí Jaroslava Stejskalová z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Kde dorty kupovat? „Vyhýbejte se nákupům v supermarketech, vydejte se raději do cukrárny, kde vám nabízejí domácí výrobu. Cukrárna by měla vonět, být čistá a měla by mít krásně nazdobenou vitrínu. Důležitá je i cena. Opravdu dobrý zákusek z kvalitních surovin nepořídíte pod 20 korun,“ vysvětlila Pavlína Berzsiová z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Co nám kdysi chutnalo

■ Ještě v devatenáctém století, kdy byl cukr vzácný, se hojně vyrábělo z medu. „Velkou pochoutkou byl perník z pouti a jeho nejjemnější varianta nazvaná marcipán,“ vysvětlila Jaroslava Stejskalová z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
■ Za první republiky byla česká cukrařina na vysoké úrovni. Cukráři soutěžili s kolegy z Vídně a předháněli se v nápadech. Vyrábělo se podle ročních období a nabídka byla obrovská. „V létě se využívaly voňavé jahody do dortů, vyráběly se medové pochoutky na poutě, na podzim se pekly jablkové štrůdly a švestkové koláče. Kromě toho se celoroční oblibě těšily pařížské dorty nebo věnečky,“ popsala Stejskalová.
■ Za války často chyběly suroviny. Jako náhražka za máslo se používal margarín a pekly se spíše bábovky nebo koláče.
■ V padesátých letech pak nastoupily normy, podle kterých se vyrábělo. „Znamenalo to, že zákusek, který jste koupili na jednom konci republiky, chutnal stejně jako na druhém. Chybělo exotické ovoce,“ vysvětlila Stejskalová. Sortiment vyráběných dobrot byl ale velmi široký a čítal až 250 receptur!

Takovéhle dobroty jsme jedli dříve

● 19. století – bábovky, koláče, medový perník
● 30. léta – věnečky, indiánky, trubičky
● 40. léta za války – koblihy, koláče, bábovky, dorty s krémem z margarínu, jablkový závin
● 50. léta – indiánky, rakvičky, věnečky
● 60. léta – pařížský dort, dobošový dort s karamelem, banánky z páleného těsta, linecké koláčky, hoblovačky, brambůrky v kakau
● 70. léta – ovocné košíčky, velké kremrole plněné sněhem
● 80. až 90. léta – větrníky, věnečky, špičky, punčové řezy
● dnes – medovník, jablkový páj, lehké ovocné dorty, přetrvává i klasický větrník nebo věneček

Mlsná Eva Aichmajerová:
Po sladkém se můžu utlouct!

KVĚTNICE (gra) – Určitě jedním z nějvětších mlsounů v českém showbyznysu je sexy moderátorka Eva Aichmajerová (30)! „Sice na to nevypadám, ale sladké opravdu miluju a klidně si každý den nějakou tu sladkost dopřeju. A nemusí to vždycky být jen klasický zákusek. Kulinářským experimentům se rozhodně nebráním, a když mě chytne mlsná, klidně si dám fondue frutta fresca, což jsou čerstvé kousky ovoce namáčené do horké čokolády. Nejlepší je dělají u Bandity v Květnici u Prahy. Tam zkrátka jím jako bandita, kterému pořádně vyhládlo. Krevety jako předkrm, pak pořádný flák grilovaného steaku a jako sladkou tečku nakonec musím mít nějaký netradiční zákusek,“ přiznala deníku Aha! se smíchem útlá Eva, kterou je asi snazší šatit než živit.


Autor: (lt)
Foto Aha! – Martin Hykl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.