Rath rozhodl a lidé tleskají - Lékaři musí ordinovat sedm hodin denně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Rath rozhodl a lidé tleskají - Lékaři musí ordinovat sedm hodin denně

Poslední zářez Davida Ratha! Lékařům nakázal, že musí ordinovat sedm hodin denně. Dosud to byly jen čtyři.
Poslední zářez Davida Ratha! Lékařům nakázal, že musí ordinovat sedm hodin denně. Dosud to byly jen čtyři. (: ČTK)

PRAHA – Větší dostupnost lékařské péče a delší ordinační hodiny. To slibuje nová vyhláška ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD). Lékařům totiž zvyšuje minimální ordinační hodiny ze čtyř na sedm denně. Pacienti by se tak konečně mohli zbavit dlouhého čekání před ordinacemi. Lékařům se to ale nelíbí.

Končícímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi se nelíbí, jak někteří lékaři ordinují. Podle něj totiž lékaři dodržují přesně předepsané minimum čtyř hodin denně, a tím nutí pacienty chodit do nemocnic. A to i v těch případech, kdy se jedná jen o banality. Nemocnice jsou tím pak přetíženy.

Prodloužil jim tak povinné ordinační hodiny na sedm. A to i zubařům. Lékařům se ale nová vyhláška nelíbí. Rath se podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů Jana Jelínka tímto způsobem mstí za kritiku na svou adresu. Nevylučuje ani, že se lékaři obrátí možná až na Ústavní soud.

Vyhláška lékařům také prodlužuje smlouvy s pojišťovnami na dobu neurčitou. „Kvalitní soukromí lékaři a jejich pacienti získávají naprostou jistotu a jejich postavení se stává rovnoprávným vůči zdravotním pojišťovnám,“ prohlásil ministr Rath na včerejší tiskové konferenci.

Vyhláška také sjednocuje všem zdravotnickým zařízením dobu splatnosti faktur pojišťovnám na 30 dnů. „Tím ruší neodůvodněné zvýhodnění lékáren, které pojišťovnám fakturovaly dvakrát měsíčně,“ poznamenal Rath. Vyhláška nabyla účinnosti už 16. června. Rathovi kritici ji označují za jeho »poslední sbohem«.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.