Chebsko se otřáslo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Chebsko se otřáslo!

Komorní hůrka - ilustrační foto
Komorní hůrka - ilustrační foto

CHEB – Země se zase otřásla! Na Chebsku a Sokolovsku už podruhé v tomto týdnu dunělo zemětřesení. Tentokrát dosáhlo čtvrtého stupně Richterovy škály. A to už jsou otřesy pořádně cítit!

Země se zase otřásla! Na Chebsku a Sokolovsku už podruhé v tomto týdnu dunělo zemětřesení. Tentokrát dosáhlo čtvrtého stupně Richterovy škály. A to už jsou otřesy pořádně cítit!

„Rozjel se tady velký roj zemětřesení, který se někdy uklidní po pár dnech, ale může také trvat i měsíce,“ upozornil seismolog Jan Zedník. Od pondělí, kdy se tu země třásla poprvé, už proběhlo dalších 3000 menších zemětřesení! Naposledy se na Chebsku takhle intenzivně země třásla v roce 1985. „Tenkrát to začalo v prosinci 1985 a stovky otřesů, které lidi dost silně pocítili, probíhaly až do března 1986,“ uvedl seismolog. Právě v roce 1985 šlo o jedno z nejsilnějších zemětřesení u nás, zaznamenali ho ale i lidé na druhém konci republiky. „Moc dobře si vzpomínám, seděla jsem zrovna na záchodě a najednou se všechno začalo třást. Trvalo to jen pár minut, ale mísa se mnou doslova poskakovala,“ vzpomínala Anna Fialová.

Otázkou je, proč se nová vlna zemětřesení rozjela právě teď a proč zrovna na Chebsku? „Takzvaný Mariánskolázeňský zlom je oblastí s doznívající vulkanickou činností. Ještě před třemi sty tisíci roky tady soptila asi nejznámější česká sopka Komorní hůrka,“ upřesňoval Zedník. Jenže západní Čechy nejsou jediným místem, kde hrozí zemětřesení. „V Podkrkonoší a na Severní Moravě už se také vyskytly srovnatelné otřesy. Na Hronovsku v roce 1901 dokonce o síle 4,7 stupně,“ řekl seismolog.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.