Vaše peníze budou v bezpečí! Vláda chce zvýšit záruku na 1,25 milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vaše peníze budou v bezpečí! Vláda chce zvýšit záruku na 1,25 milionu!

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek (: ČTK)

PRAHA/LUCEMBURK – Minulý týden politici Aha! tvrdili, že na zvýšení záruk na vklady lidí v bankách kašlou, protože nejsou potřeba. V pondělí na stejnou otázku Aha! své tvrzení zopakovali. A včera? Ejhle, rázem otočili! Ministr fi nancí Miroslav Kalousek (KDUČSL) vládě navrhne zvýšení garance vkladů z 25 000 eur (610 000 Kč) na 50 000 eur (1,25 milionu Kč).

● Volejte sláva a třikrát se radujte!
● Čeští politici se konečně chytli za frňáky!
● Chtějí zvýšit garance za vaše bankovní vklady!

Navíc chce, aby se zrušila »spoluúčast« vkladatelů – zatímco posud dostávali lidé jen 90 procent výše vkladů, nově by to mělo být 100 procent. Co to znamená? Že i pokud by banka zkrachovala a vy v ní budete mít do 1,25 milionu korun, dostanete od státu všechny peníze zpátky!

Kalousek s návrhem přišel po jednání ministrů financí zemí EU. Ti odhlasovali zvýšení záruky na 50 000 eur s tím, že některé státy mohou garantovat vklady až do výše 100 000 eur (2,5 milionu Kč). Opatření se dělá proto, aby lidé nezačali panikařit a vybírat z účtů peníze. Kalousek si myslí, že novela zákona o zvýšení garance vkladů by mohla být schválena během pár dní.

Kalousek ani další politici přitom dosud se zvyšováním záruk příliš nesouhlasili, o úplné garanci všech vkladů soukromých osob nechtějí ani slyšet. Na toto řešení před pár dny přistoupila celá řada zemí EU v čele s Německem, Rakouskem a Irskem, uvažuje o něm také Slovensko. Vládu k tomuto kroku vyzval i šéf ČSSD Jiří Paroubek, a to i přesto, že stínový ministr jeho strany Bohuslav Sobotka před pár dny Aha! tvrdil, že nic takového není třeba. „Generální garance za všechno je jeden z nejhloupějších populismů, jaký jsem kdy slyšel,“ tvrdě Paroubkův nápad odsoudil Kalousek.

Představitelé EU se navíc shodli, že by v eurozóně nemělo dojít ke krachu žádné velké banky. To je další dobrá zpráva pro Čechy, protože prakticky všechny finanční ústavy působící u nás jsou součástí velkých zahraničních bank.

U nás i včera kvůli krizi padala burza, ne ale tak dramaticky jako v pondělí. Obrovské problémy má ale Island. Tamní premiér Gier Haarde prohlásil, že ekonomika země je před státním bankrotem. Vláda reagovala nouzovým zákonem na převzetí absolutní kontroly nad domácími bankami a dala na vklady v islandských bankách stoprocentní záruku. Vláda nyní může banky okamžitě zestátnit nebo přinutit k fúzi. Země si chce půjčit od Norska a finanční injekci nabízí i Rusko.

Otázky a odpovědi o vašich úsporách

  • Mohou naše banky zkrachovat?
    Všichni politici i odborníci tvrdí, že ne. Faktem ale je, že ekonomové nečekali ani to, že se krize tak rychle a silně přenese do Evropy. Představitelé EU tvrdí, že žádnou velkou banku nenechají padnout.
  • Kolik bych dostal v případě krachu bank?
    Teď je to 90 procent z vkladu maximálně do výše 25 000 eur (610 000 Kč). Nově by to mělo být 100 procent vkladu, maximálně do výše 50 000 eur (1,25 milionu Kč). Pokud máte účet u bank, které v Česku nemají licenci (příklady viz výše), řídí se vše pravidly její mateřské země.
  • Za jak dlouho bych mohl dostat od státu pojištěný vklad – je stanovené nějaké časové rozmezí?
    Fond pojištění vkladů musí na základě zákona zahájit výplatu náhrad do tří měsíců po oznámení, že banka není schopna dostát závazkům. Výplaty náhrad probíhají po dobu pěti let. Náhrady jsou vypláceny bezhotovostním převodem i v hotovosti.
  • Co by se stalo, kdyby zkrachovala velká česká banka?
    Nestalo by se nejspíš nic, centrální banka by ji zachránila. Nikdo z politiků ani ekonomů nemůže dopustit, aby statisíce drobných střadatelů či stovky firem přišly o peníze. Drobní střadatelé mají v bankách a spořitelnách uloženo 1,2 bilionu Kč. Nejhorší by ale byla panika dalších lidí, kteří by mohli začít vybírat vklady i z jiných bank.
  • Má český stát v případě krachu velkých bank, jako jsou Komerční banka a České spořitelna, dost financí na to, aby vyplatil všechny pojištěné vklady?
    Ano.
  • Mám v bance peníze na podnikatelském účtu jako živnostník nebo firma. Jsou také pojištěné?
    Ano. Pojištěny jsou veškeré vklady jak fyzických, tak i právnických osob, vedené v pojištěných institucích v české nebo cizí měně, a to včetně úroků.
  • Co když mám v bance více účtů, kolik dostanu peněz?
    Částky z vašich účtů u jedné banky se sečtou, pak dostanete max. 90 procent z 25 000 eur (610 000 Kč), podle nového návrhu je to pak až 50 000 eur (1,25 milionu Kč). Pokud si další účet v bance založí třeba vaše manželka, do vašeho limitu se její vklady nepočítají.


Více v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.