Matěje († 5) našli mrtvého! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Matěje († 5) našli mrtvého!

Tragické prognózy se bohužel naplnily. Matěje našli mrtvého.
Tragické prognózy se bohužel naplnily. Matěje našli mrtvého.

OLOMOUC – Malá naděje, že se klučina někde najde, pohasla. Policisté včera večer při rozsáhlém pátrání našli tělo pětiletého Matěje Chrásteckého.


Chlapec byl pohřešován týden. Policisté našli malou mrtvolku u vlakových kolejí.

„Dítě pravděpodobně vypadlo během cesty z vlaku,“ řekla olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se klučina při cestě na záchod pokusil otevřít dveře ven. Což se mu bohužel podařilo…
Podle zástupců Českých drah je však téměř nemožné, aby si chlapec dveře sám za jízdy otevřel. „U naprosté většiny vlaků jsou dveře automaticky blokovány od rychlosti pěti kilometrů za hodinu a nejdou otevřít, dokud vlak nezastaví. I kdyby šlo o starší typ zabezpečení prostřednictvím nášlapné plošiny, pro pětileté dítě by otevřít takové dveře bylo naprosto nereálné,“ řekl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. „Nedokážu si představit situaci, že by si dveře sám otevřel a vypadl. S tím má problém i dospělý člověk,“ doplnil. Podle něj není ani příliš reálná možnost, že chlapec vypadl ze dveří, které byly během jízdy již otevřené. „U automatických blokací se dveře samy zavírají. Ostatní dveře jsou vybaveny tak, že se automaticky zavřou,“ řekl Ondrůj. Málo pravděpodobná je podle něj i možnost, že dítě vypadlo z okna. „Okno si malé dítě samo nestáhne, a navíc je hodně vysoko,“ doplnil.
Kliknutím zvětšetePolicejní mluvčí Dolejšová názor zástupců drah komentovat nechtěla. „Uvidíme, jaké budou výsledky pitvy,“ řekla.
Hoch se matce ztratil 12. června odpoledne při cestě vlakem ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce. Policisté ho hledali nejen v olomouckých ulicích, ale prověřovali postupně i verze, zda klučina v krajském městě nevystoupil. Zvláště, když se objevili svědci, kteří viděli Matěje na nádraží v Olomouci.
Nakonec šlo pouze o fámy, a tak policie přistoupila včera k rozsáhlé pátrací akci při níž znovu zasahoval i vrtulník. Při ní 70 mužů v rojnicích prohledávalo celý den asi dvacetikilometrový úsek kolem tratě do Olomouce po obou stranách vlakového kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Nakonec pět minut po 17. hodině mrtvého Matěje našli nedaleko obce Střeň asi 16 kilometrů od Olomouce.


Autor: (ČTK)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.