Německo, Irsko, Dánsko, Rakousko se zaručilo za vklady v bankách - Politici: Neuděláme to! Ekonomové: Budete muset! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Německo, Irsko, Dánsko, Rakousko se zaručilo za vklady v bankách - Politici: Neuděláme to! Ekonomové: Budete muset!

PRAHA – Evropské země začínají jedna po druhé dávat stoprocentní záruky na bankovní vklady občanů. Po Irsku a Německu se přidalo i Rakousko a Dánsko. Česká vláda o podobném opatření sice neuvažuje, ale ČNB už ano! Zatím u nás stát ručí za vklady do max. výše 25 000 eur (620 000 Kč).

Evropské země začínají jedna po druhé dávat stoprocentní záruky na bankovní vklady občanů. Po Irsku a Německu se přidalo i Rakousko a Dánsko. Česká vláda o podobném opatření sice neuvažuje, ale ČNB už ano! Zatím u nás stát ručí za vklady do max. výše 25 000 eur (620 000 Kč).

Pokud máte peníze v irské, německé, rakouské nebo dánské bance, máte stoprocentní jistotu, že o peníze nepřijdete. Naše vláda se ale k takovému kroku zdráhá přistoupit. „Ministerstvo financí neuvažuje o zvýšení záruky za vklady, a to ani v souvislosti se světovou finanční krizí, ani kvůli posilování koruny.“ Sdělil včera Aha! mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Nic takového není třeba. Náš finanční a bankovní sektor je stabilní,“ přidává se i stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Že jsou naše banky zdravé a není čeho se bát, tvrdí i analytici. Hned ale dodávají, že opatření jako v Rakousku či Německu budou přijímat i další země. Česko pak bude pod tlakem a vláda se stejně bude muset za vklady soukromníků zaručit – jinak by lidé mohli začít panikařit a peníze z bank vybírat. A právě to, že u sousedů jsou bankovní záruky stoprocentní, by už teď mohlo u lidí vyvolat rozhodnutí přesunout peníze do Německa či Rakouska. Pak by české banky skutečně začaly mít problémy...

Zvýšení limitu pojištění vkladů nepřímo připustil i viceguvernér ČNB Miroslav Singer. „Taková změna by pak snížila rizika odlivu vkladů z tuzemských bank,“ uvedl Singer.

Velké problémy měla včera i pražská burza. Ta zaznamenala největší denní ztrátu od svého vzniku před 15 lety.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.