Rodiče brutálně ubodané Romany (†20): Policie se na nás vykašlala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rodiče brutálně ubodané Romany (†20): Policie se na nás vykašlala!

Romana byla veselá a oblíbená slečna. Chybí nejen rodině, ale i kamarádům.
Romana byla veselá a oblíbená slečna. Chybí nejen rodině, ale i kamarádům. (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

VARNSDORF – Už více než dva měsíce uplynuly od brutální vraždy Romany Schuppanové (†20), kterou ubodal bývalý přítel Jan Čipera (22). Rodina dívky se stále nemůže smířit s tím, že jejich dceru policie nechránila a vrah své výhrůžky nakonec splnil. A to i přes trestní oznámení, která na něj rodiče Romany podali! Deník Aha! případ od začátku sleduje a přináší další okolnosti otřesné vraždy.

  • Věděli, že nám ten vrah vyhrožuje
  • Nakonec jí zasadil 21 ran
  • Plánoval to, chtěl zabít i sebe
  • Proč? Už ho nemilovala!

Romana chodila s Čiperou asi rok. Později se s ním rozešla, protože ji neustále sledoval a vyhrožoval. Navíc měl na triku podmínku za krádeže a omezování domovní svobody. „Říkal, že jí uřízne hlavu, vyhrožoval i celé rodině. U bráchy stál pod okny baráku s nožem. U nás se zase skrýval ve sklepě a čekal, až Romana přijde z práce. Proto jí raději chodil naproti táta,“ popsal bratr Romany Pavel Procházka.

S rozchodem se Čipera nesmířil! Romanu zabil v bytě svých prarodičů v Krásné Lípě. Přijela tam za ním sama! „Slíbil jí totiž, že jí vrátí peníze, které jí dlužil. Nakonec ji nejen zabil, ale i okradl,“ vysvětlil Procházka.

Podle vyšetřovatele se oba nejdříve sešli v restauraci, kde o všem mluvili. Pak došli domů, kde ale Romana vrahovi řekla, že se k němu nevrátí. A došlo k tragédii. „Zasadil jí 21 ran různé síly. Čin si připravoval. Před vraždou napsal dva dopisy – jeden matce Romany, druhý své babičce. Stálo v nich, že zabije Romanu i sebe, aby ji nikdo jiný nemohl mít,“ řekl varnsdorfský vyšetřovatel Martin Pretsch. Dívku Čipera navíc zabil 21. 7., těsně před jejími 21. narozeninami!

Její rodina je zdrcena – policie vyhodnotila brutální výhrůžky, které předcházely vraždě, jen jako přestupek. Nepomohla ani stížnost na ministerstvo – to tvrdí, že policie postupovala správně.

Známý pražský advokát Jan Černý si to nemyslí. „Výhrůžky takového kalibru by policie neměla podceňovat. Výkladem zákona jsem došel k trestnému činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, případně k trestnému činu vydírání. Problém takových případů bude vyřešen, až bude trestným činem tzv. nebezpečné obtěžování neboli stalking. Ale do té doby si musíme poradit se stávající legislativou,“ vysvětlil Jan Černý. Vrahovi hrozí vězení až 15 let. Nic z toho už ale rodičům Romanu nevrátí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.