Tragédie! Autobus Student Agency se převrátil! NOČNÍ HRŮZA: 4 MRTVÍ! A 23 zraněných! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragédie! Autobus Student Agency se převrátil! NOČNÍ HRŮZA: 4 MRTVÍ! A 23 zraněných!

Hasiči na místě tragédie sbírali osobní věci zraněných pasažérů.
Hasiči na místě tragédie sbírali osobní věci zraněných pasažérů. (pro Aha! – Štěpánka Kadlečková, ČTK, Nový Čas)

CHOCHOLNÁ-VELČICE – Otřesné! Čtyři slovenští cestující z autobusu společnosti Student Agency zahynuli a 23 lidí bylo zraněno při včerejší tragické nehodě u obce ChocholnáVelčice poblíž slovenského Trenčína. K jednomu z nejhorších autobusových neštěstí došlo na úzké nerovné silničce třetí třídy, na kterou řidič omylem vjel.

  • Šofér (25) vjel omylem na okresku
  • Měl řidičák jen pět měsíců!


..

Nehoda se stala o půl druhé ráno. Linkový autobus na trase Bardějov Praha vezl 45 pasažérů. V Trenčíně se slovenský šofér vystřídal s českým řidičem a po dalších dvaceti minutách se to stalo...

„Autobus dostal smyk v zatáčce, vjel do příkopu, nadhodilo ho to, rozkývalo a převrátil se. Tři lidé vypadli ven a autobus je zamáčknul. Šofér asi zabloudil, neznal cestu a jel moc rychle,“ řekl cestující Stanislav Oračko (24).

„Tři lidé byli zaklíněni pod autobusem. Autobus se nacházel v nepřístupném terénu, opřený o svah,“ podotkl hasič Pavol Rapan.

„Nejvíc to odnesli ti, co nebyli připoutaní. Rozbitými okny vyletěli ven z autobusu. To příšerné kvílení umírajících a zraněných si budu pamatovat do konce života,“ šeptal zdrceně cestující Zdeno Gábor.

Výsledky tragédie jsou děsivé – tři muži ve věku 22, 34 a 57 let zahynuli na místě, další žena (†24) zemřela po převozu do nemocnice. „Podle posledních informací nebyli mezi mrtvými ani zraněnými žádní Češi,“ řekla Aha! trenčínská policejní mluvčí Katarína Hlaváčová.

23 zraněných pasažérů bylo převezeno do nemocnic v Trenčíně, Bojnicích, Bánovicích nad Bebravou a Považské Bystrici. Sedm z nich si tam nechali.

K neštěstí nemuselo nejspíš vůbec dojít. Mladý šofér (25) měl řidičák jen pět měsíců a byl příliš nezkušený. „Sedm let řídil nákladní auto, pak si udělal řidičský průkaz na autobus. Ten má od května,“ řekl majitel společnosti Student Agency Radim Jančura.

Možná právě nezkušenost řidiče způsobila, že v noci minul v obci KostolnáZáriečie odbočku a místo na hraniční přechod DrietomaHrozenkov vjel na úzkou mokrou silnici třetí třídy. Obrovský žlutý kolos se pak řítil po silnici, kterou se do Česka vůbec nedá dostat...

Dechová zkouška, kterou řidič po nehodě podstoupil, byla negativní. Student Agency pro lidi, kteří chtěli pokračovat v cestě do Brna a Prahy, vyslala náhradní autobus. Těm, kteří se rozhodli vrátit se zpět do Bardejova, zajistila agentura dopravu.

Navíc Student Agency vytvořila krizový štáb, který má za úkol pomoci všem postiženým (krizové linky: 542 423 423, bezplatná 800 100 300).

Veškeré léčebné výlohy, odškodnění a finanční podporu pozůstalým slíbila Student Agency také uhradit.

 

 

 

 

Další patálie žlutých autobusů

  • Úterý 11. dubna 2006
    U Nového Jičína se autobus Student Agency na lince Ostrava – Praha vyhýbal dopravním kuželům a sjel ze silnice. Bilance: 16 lehce zraněných, dva pasažéři byli hospitalizováni v nemocnici.
  • Čtvrtek 14. září 2006
    Na D1 nedaleko Brna vzplál motor čtyři roky starého minibusu Student Agency na pravidelné regionální lince Brno – Velká Bíteš. Řidič stačil oheň uhasit. Bilance: Nikomu se nic nestalo.
  • Čtvrtek 26. dubna 2007
    Na 97. kilometru dálnice D1 kompletně vyhořel tři roky starý autobus Student Agency na lince Brno – Praha. Bilance: Všichni stačili z autobusu včas uprchnout.
  • Čtvrtek 22. listopadu 2007
    Při hromadné dopravní nehodě na mostě na okraji Liberce se střetly tři osobní vozy, jeden nákladní automobil a autobus společnosti Student Agency. Bilance: V autobusu nebyl nikdo zraněn.
  • Pátek 12. září 2008
    Na dálnici D1 u Velkého Meziříčí policie při náhodné silniční kontrole zjistila, že řidič patří mezi celostátně hledané osoby, a zatkla ho. Bilance: Lidé čekali 30 minut na náhradního řidiče.
  • Středa 24. září 2008
    Při havárii »žlutého autobusu« na severu Itálie zahynula stevardka Lucie Ž. (†22), pocházející z Plzeňska. Autobusu mířícímu z Prahy do Neapole vjel u Padovy do cesty slovinský kamion. Bilance: Kromě stevardky se nikomu nic nestalo.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.