Máme se bát o úspory? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Máme se bát o úspory?

Burzy včera zažily horký den.
Burzy včera zažily horký den. (ČTK)

WASHINGTON/PRAHA – Celý svět se včera vzpamatovával z pondělního šoku, kdy americký Kongres neschválil pomoc americké ekonomice a finančním institucím ve výši 700 miliard dolarů (12 bilionů Kč) a burzy dramaticky propadly. Nikdo neví, co bude dál. Pokud ani ve čtvrtek Kongres finanční injekci neschválí, mohlo by to znamenat ekonomický kolaps, který by tvrdě zasáhl i Česko. Už teď se řada evropských bank potýká s existenčními problémy. České banky jsou prý zatím zdravé.

  • EKONOMICKÁ KRIZE DRTÍ SVĚT
  • KRACHUJÍ DALŠÍ BANKY
  • V ČESKU SE UŽ PROPOUŠTÍ

Světové burzy včera nejdříve prudce propadly, pak se ale uklidnily a začaly růst. Dostávaly se tak z černého pondělka, kdy americká burza klesla na dvacetileté minimum. Zítra by mělo dojít k dalšímu jednání v Kongresu o finanční pomoci americké ekonomice a ze všech stran se ozývají hlasy, aby byl plán »poslední záchrany« schválen. Ve včerejším projevu na to apeloval i prezident USA George Bush. Ten si ale musí udělat pořádek především ve své republikánské straně, která plán potopila – řadě kongresmanů se zdá příliš socialistický. Bush včera zdůraznil, že každým dnem je situace horší a vznikají nenahraditelné škody.

Další banky před krachem
Vlády Belgie, Francie a Lucemburska poskytnou 6,4 miliardy eur (asi 158 miliard Kč) tamní bance Dexia, která se potýká s vážnými potížemi. Banka působí i na Slovensku. Už o víkendu vláda Belgie zachránila jinou banku Fortis.V pondělí se v USA musela šestá největší banka Wachovia spojit se Citigroup. Britská vláda zestátnila banku Bradford and Bingley, problémy mají i další britské banky.

Na krizi doplatil i Kellner
Ruský Home Credit, který patří do skupiny PPF Petra Kellnera, přestal poskytovat hypotéky a úvěry na auta. Tento krok je přímým důsledkem světové finanční krize. Českého Home Creditu, který se soustředí na drobné půjčky, se změny netýkají.

Sklárny krachly, 1800 lidí bez práce: Zoufalství a beznaděj


RADY EKONOMŮ - Co dělat, abyste nepřišli o peníze?
Čtěte více v dnešním tištěném Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.