Žloutenka: 162 nových marodů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žloutenka: 162 nových marodů!

Takhle vypadá virus žloutenky.
Takhle vypadá virus žloutenky. (pro Aha! – Ivan Dostál, ara)

PRAHA – Plus 162 pacientů se žloutenkou typu A v Česku, a to za jediný týden! Celkem tak letos onemocnělo již 602 lidí, za celý rok 2007 to přitom bylo pouhých 128 případů! Hlavní hygienik ČR Michael Vít přesto uklidňuje: „Situace je nepříznivá, ale není kritická!“

Plus 162 pacientů se žloutenkou typu A v Česku, a to za jediný týden! Celkem tak letos onemocnělo již 602 lidí, za celý rok 2007 to přitom bylo pouhých 128 případů! Hlavní hygienik ČR Michael Vít přesto uklidňuje: „Situace je nepříznivá, ale není kritická!“

Zvýšený výskyt žloutenky je podle Víta zvláštní. „Je potvrzeno, že začala v komunitě drogově závislých,“ říká. Nákaza řádí zejména mezi lidmi ve věku 25 až 45 let. Dříve se nemoc objevovala především mezi školními dětmi.

Nejvíce nemocných je v Praze, středních Čechách, Moravskoslezském kraji a na Olomoucku. Nemocní se musí ze zákona léčit v nemocnicích, infekční oddělení nyní praskají ve švech. „Nejhorší situace je v Praze, zřejmě se nám podaří získat dalších dvacet lůžek v nemocnici v Motole. Pokud by došla, museli by nemocní do podzemních pater nemocnic, to ale nechceme,“ uvádí Vít. Podzemní špitál je například v pražské nemocnici na Bulovce.

Jak se chránit?
  • Žloutence A se říká nemoc špinavých rukou. Proto dodržujte hygienu, zejména po použití WC, cestě veřejnou dopravou a před jídlem.
  • Pomoci může i vakcína, ochrana je téměř stoprocentní. Vhodnost očkování doporučí praktický lékař nebo v očkovacím centru zdravotních ústavů.
Marie Kročilová (39): Nemoc mi změnila život!

Nejdříve jsem si myslela, že mám chřipku. Byla jsem unavená a malátná,“ popisuje začátek nemoci, která ji skolila před dvěma lety, Marie Kročilová (39) z Bojkovic na Uherskohradišťsku. Až později se od lékaře dozvěděla diagnózu – žloutenka!

„I když mi bylo čím dál hůř, chodila jsem do práce. Pak mě ale vyděsila tmavá moč a lékař byl nekompromisní. Hepatitida typu A neboli žloutenka či virový zánět jater,“ vzpomíná.

Přišla léčba a dieta. Pro labužnici, která se nevyhýbala kachně, škvarkům a slivovici, to bylo kruté. Na začátku léčby byl jen odvar z ostropestřce, suchary, rosol bez soli. Když si mohla posypat suché brambory po dvou týdnech nízkotučným tvarohem, byla v sedmém nebi. Léčba formou diety trvala téměř rok. „Jednu pozitivní věc na žloutence přece jen vidím. Vypustila jsem tučná jídla a alkohol, přidala pohyb a cítím se na dvacet,“ dodává, když si připíjí ostropestřecovým odvarem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.