Kapesné školáku? V Česku 500 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kapesné školáku? V Česku 500 Kč!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Podle posledních průzkumů je průměrné kapesné školáka v Česku kolem 500 korun. Děti v první třídě mají 200 korun a děti na střední škole velice často dostávají i 1000 Kč měsíčně. Podle psychologů je kapesné důležité! Naučí totiž v budoucnu požádat v práci o vyšší plat!

Podle posledních průzkumů je průměrné kapesné školáka v Česku kolem 500 korun. Děti v první třídě mají 200 korun a děti na střední škole velice často dostávají i 1000 Kč měsíčně. Podle psychologů je kapesné důležité! Naučí totiž v budoucnu požádat v práci o vyšší plat!

Vzpomínáte si ještě, za co jste nejraději utráceli kapesné? České děti si za ně nejčastěji kupují hamburgery, sladkosti, oblečení, kredity do mobilů a počítačové hry.

Psychologové mají jasno. Pravidelné kapesné je pro dítě velmi důležité. „Dítě se učí samostatnosti. Získává pocit důležitosti, protože o penězích rozhoduje samo. Pochopí hodnotu peněz i to, že je nesmíme vnímat negativně. Peníze nesmrdí a není neslušné o nich mluvit. To, že dítě dostává kapesné a baví se o něm s rodiči, má pozitivní vliv na fakt, že se v dospělosti nepodceňuje a dovede si říct o plat, který si zaslouží,“ popsala psycholožka Lenka Čadová.

Výše kapesného se liší podle rodinné situace a některé děti často mohou svým bohatším vrstevníkům závidět. „Je nutné si s dítětem o finanční situaci povídat, vysvětlit mu, že mu dáváte přesně tolik, kolik si můžete dovolit. Dítě musí vědět, že nic není zadarmo a že společné zážitky s rodiči jsou často lepší než nová hračka,“ dodala psycholožka Čadová.

Místo kapesného školné

Tady děti kapesné nepotřebují! Na internátním gymnáziu Open Gate v Babicích u Prahy, které založil nejbohatší český podnikatel Petr Kellner, studenti žijí jako v ráji. Ve škole a přilehlé koleji totiž mají za školné vše, co potřebují.

Školné 470 tisíc korun ročně ale platí asi jen 10 procent rodičů, pobyt nadaných, ale sociálně slabých dětí hradí částečně nebo zcela nadace Educa. Podle mluvčího školy by studenti neměli kapesné ani za co utratit. „Mají tady ubytování, stravu, ošacení, domácí i zahraniční výlety, bazén, kino, divadlo, sportovištěm i možnost jezdit na koních,“ vypočítává mluvčí Alexej Bechtin.

Více informaci najdete v dnešním tištěném vydaní deníku Aha!

26.9.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.