Paroubek tlačí Topolánka ke zdi: Můžeš vládnout, ale rozhodovat budu já! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Paroubek tlačí Topolánka ke zdi: Můžeš vládnout, ale rozhodovat budu já!

„Pane bože, co po nás ještě budou chtít?“ říká si možná šéf ODS Topolánek.
„Pane bože, co po nás ještě budou chtít?“ říká si možná šéf ODS Topolánek. (Aha!: Petr NOVOTNÝ, Martin PŘIBYL19.6.2006)

PRAHA – Paroubek dává Topolánkovi nůž na krk! Dosluhující premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek včera připustil, že jeho strana možná podpoří koaliční vládu ODS. Její šéf Mirek Topolánek však bude »cedit krev«.

Paroubek si totiž znovu »nadiktoval«, co všechno by ODS musela opustit ze svého programu, aby se jí podpory od sociálních demokratů dostalo. Topolánek a spol. by se museli rozloučit hlavně s rovnou daní nebo privatizací nemocnic.

Podle Paroubka by pro případnou podporu středopravicové vlády musel nastat »historický kompromis«. „Pokud ze strany ODS takováto snaha bude, tak já k těm věcem určitě budu přistupovat velmi konstruktivně, a tedy i co se týče podpory jejich vlády,“ uvedl lídr ČSSD. Paroubek ale zopakoval, že pro ČSSD je nepřijatelná rovná daň a privatizace veřejných služeb. Upřesnil, že sociální demokraté nepřipustí privatizaci zdravotnických zařízení a takovou změnu daně z přidané hodnoty, která by vedla ke zdražení léků a potravin. „A rozhodně budeme trvat na platnosti nového zákoníku práce,“ zdůraznil.

Sám Paroubek se ale dosud nerozloučil s myšlenkou, že bude i nadále premiérem. Pokud se totiž Mirkovi Topolánkovi nepodaří sestavit vládu, která by získala v Poslanecké sněmovně důvěru, je prý Paroubek připraven premiérem zůstat. „Pan prezident by mě tím měl pověřit,“ uvedl Paroubek. Dodal, že by neměl nic proti tomu, kdyby se k jeho vládě přihlásil některý poslanec ze stran, které o vládě jednají nyní.

Včera také došlo k tajné schůzce předsedů obou nejsilnějších stran. Na čem se však Paroubek s Topolánkem domluvili, nebylo v době uzávěrky tohoto vydání známo.

O čem se jedná

VELKÁ KOALICE
Varianta, o které se v kuloárech hodně hovoří. Kandidátem na premiéra by v takovém případě byl pražský primátor Pavel Bém (ODS). Šéf ODS Mirek Topolánek totiž několikrát prohlásil, že by se takové koalice nezúčastnil.

MENŠINOVÁ VLÁDA ODS
Menšinovou vládu ODS by mohla podpořit sociální demokracie, pokud by ale fungovala jen krátkou dobu (zhruba dva roky). Její hlavní úkol by byl změnit volební systém z poměrného na většinový. V předčasných volbách by pak voliči karty rozdali znovu. Většinový volební systém je nejvýhodnější pro velké strany, tedy ODS i ČSSD.

VLÁDA TROJKOALICE
Koalice ODS, zelených a lidovců je »na stole« v těchto dnech. Téměř nikdo ale nevěří, že by získala ve Sněmovně důvěru. Středopravicové strany mají totiž jen sto hlasů, tedy stejně jako levice. Topolánek se takovou vládu snaží sestavit co nejdříve, aby ukončil fungování kabinetu Jiřího Paroubka. Až do jmenování vlády, která by ve Sněmovně uspěla, by totiž podle zákona přechodně vládl jeho kabinet, přestože by nedostal od poslanců důvěru.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.