Rakovina: Laborantka Markéta Boháčová - Vymyslela, jak vyšetřit kazdý prs! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rakovina: Laborantka Markéta Boháčová - Vymyslela, jak vyšetřit kazdý prs!

Žena během odběru vzorku tkáně z prsu.
Žena během odběru vzorku tkáně z prsu.

PRAHA – Rakovina prsu je nejčastější zhoubné onemocnění českých žen. Každá zatvrdlinka v prsu, bulka nebo i nález na sonu či mamografu však ještě nevypovídá o tom, že jde o obávaný karcinom. Novou metodu, jak vyšetřit každý prs bez operace, vymysleli čeští odborníci.


Novou metodu učí i lékaře

„V případě, že má pacientka nález na mamografu, musíme provést tzv. intervenční výkon, při němž získáme vzorek tkáně na histologické vyšetření, které potvrdí, zda je zhoubný, nebo nezhoubný,“ vysvětluje Bc. Markéta Boháčová, vedoucí laborantka Mamma centra Medicon v Praze.

Ještě před několika lety musela žena při jakémkoliv druhu podezření podstoupit diagnostickou operaci, při níž se potřebný diagnostický vzorek z prsu získal. „Nyní již používáme k odběru pouze biopsii, při níž vzorek tkáně získáme pomocí dlouhé jehly za kontroly ultrazvukem,“ uvádí MUDr. Miroslava Skovajsová, primářka Mamma centra Medicon. Zvláštním typem biopsie je tzv. mamotomie – vakuová biopsie, již provádí jen devět pracovišť v republice. Kliknutím zvětšete„Určité procento lézí není na ultrazvuku vidět, proto využíváme mamotom, systém řízený počítačem, který jehlu naviguje přímo k danému ložisku. Kousek podezřelé tkáně je pod tlakem vtažen do odběrového okénka a tam odkrojen,“ popisuje odběr Skovajsová. Oproti běžné biopsii se používají jehly tak silné, že jejichž průměr se rovná až malíčku mladé dívky. Vyšetření je ale mnohem přesnější, protože se získá hned několik vrstev tkáně.

Kliknutím zvětšeteStále však byly v prsu ženy úseky, ke kterým se lékaři mamotomem nedostali. „Hledali jsme proto cestu, jak tuto metodu rozšířit. A vynalezli jsme metodu, při níž odebíráme svrchu i dolní části prsu, kam jsme dříve neuměli proniknout, a kdy se muselo přistoupit k operaci,“ vysvětluje Boháčová, která u vývoje nového způsobu odběru stála. „Základem tohoto nového způsob je neobvyklá poloha mamografu, ke kterému je nástavec pro mamotomii standardně připevněn pro přesnou lokalizaci ložiska. Nyní školíme kolegy z dalších pracovišť, aby ženy mohly využívat našich poznatků i jinde,“ dodává Boháčová.

Proč mamotomie?

> Může být provedena i u podezření na minimální změnu v prsní žláze.
> Při jejím využití dokáží lékaři odhalit počínající nádor ve velmi raném stadiu, dokonce ve stadiu předrakovinném.
> Ženy, u nichž je odhalen nádor v ranném stádiu, nemusejí často ani podstupovat chemickou léčbu a zcela je uzdraví jen operace - obvykle v kombinaci s ozářením nemocného místa.
> Významně sníží počet diagnostických operací, které by jinak proběhly v plné narkóze a při pobytu v nemocnici.

Horší je cirhóza

„Žena s rakovinou prsu, která přijde včas, má větší naději na úplné vyléčení než např. pacientka s cirhózou jater,“ uvedla včera doc. MUDr. Petra Tesařová z onkologické kliniky VFN v Praze. Rakovina sice budí mnohem větší hrůzu než cirhóza, kterou si většinou způsobíme nezřízeným pitím alkoholu, ale statistiky ukazují, že až 92 procent žen, u nichž byl nádor odhalen včas, se uzdravilo.


Autor: (wer)
Foto Aha! – Josef Mašek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.