20 koní skončí na jatkách?! Pomozte je zachránit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

20 koní skončí na jatkách?! Pomozte je zachránit!

Chovatelka koní Zuzana Poláková.
Chovatelka koní Zuzana Poláková. (Aha! – Petr Novotný)

KŘIŽANY – Dnes se ještě bezstarostně prohánějí po pastvinách, už za pár měsíců ale zhruba dvacítka koní z koňského domova důchodců zřejmě skončí na jatkách... Za vše přitom může stavební firma, která v termínu nepostavila střechu nad stájemi!

Dnes se ještě bezstarostně prohánějí po pastvinách, už za pár měsíců ale zhruba dvacítka koní z koňského domova důchodců zřejmě skončí na jatkách... Za vše přitom může stavební firma, která v termínu nepostavila střechu nad stájemi!

Pro chovatelku koní Zuzanu Polákovou znamená jejích 36 koní celý svět. Svá zvířata zachránila před předčasnou smrtí na jatkách a teď asi o dvacet z nich přijde! Pokud totiž nebude do zimy dostavěna střecha stáje, bude chovatelka obviněna z týrání zvířat, na která kapacita stáje nebude stačit. A krásní koně budou muset být utraceni.

Všechny problémy koňského domova důchodců začaly loni v únoru, kdy původní stáje shořely a sedm koní zahynulo. Od té doby se Zuzana Poláková snaží zbudovat nové ustájení. „Stavební firmě STA-ZAP jsme zaplatili předem více než milion korun. Střecha měla být hotová letos v dubnu. Hotová ale není ani zdaleka. Pouze sundali starou zničenou střechu, zpevnili obvodové zdivo a dovezli dvacet panelů. Některé usadili, ale chybně, jsou mezi nimi mezery. Bohužel jsme asi naletěli podvodníkům,“ popsala.

Jednatel firmy se brání tím, že peníze, které obdržel, byly určeny pouze na nákup panelů a zajištění jeřábů. Slíbil také, že do konce září dodělá půlku střechy. V době včerejší návštěvy deníku Aha! se ale na střeše vůbec nepracovalo a panely byly umístněné zhruba jen v jedné třetině stáje.

Zima se ale blíží a chovatelka stále neví, jestli se střechu podaří zhotovit. Plánuje obrátit se na jinou firmu, na stavbu už ale nemá další peníze. „Budu spoléhat na finanční pomoc svých rodičů a prosím o příspěvek i případné dárce, kteří by koňům chtěli pomoci,“ dodala Poláková. Peníze na novou střechu je možné posílat na účet chovatelky 1503397163/0800.

Nejstarší je Žaneta

Žaneta (35) je šéfka celého stáda. Ze všech 36 koní je nestarší a v životě si hodně zkusila. Minulý majitel ji měl přivázanou na malém prostoru a bil ji hlava nehlava. Když před šesti lety Zuzana Poláková kobylku za jateční cenu koupila, půl roku se k ní skoro nemohla přiblížit! „Byla agresivní, kousala a kopala. Vždycky se zašklebila a šla do útoku. Dodnes nesnáší chlapy a nenechá si sáhnout na uši,“ popsala chovatelka. Teď už jsou ale kamarádky a svérázná Žaneta je chovatelčiným nejoblíbenějším koněm. V domově důchodců se jí dokonce narodila i dvě hříbátka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.