Jak vyřešit volební pat? Jeden z nových návrhů: Vláda ODS jen na dva roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak vyřešit volební pat? Jeden z nových návrhů: Vláda ODS jen na dva roky!

Mirek Topolánek se při sestavování vlády pěkně zapotí.
Mirek Topolánek se při sestavování vlády pěkně zapotí. (: Petr NOVOTNÝ)

PRAHA – Snaha předsedy ODS Mirka Topolánka, vytvořit po volebním patu středopravou vládu s lidovci a zelenými, stále pokračuje. Naděje, že získá důvěru ve Sněmovně, je ale malá.

Snaha předsedy ODS Mirka Topolánka, vytvořit po volebním patu středopravou vládu s lidovci a zelenými, stále pokračuje. Naděje, že získá důvěru ve Sněmovně, je ale malá. Šéf ČSSD Jiří Paroubek totiž zatím trvá na svém: Tuhle vládu nepodpoříme! A tak se znovu a znovu objevují další plány, jak dál, když Topolánek neuspěje...

Sám šéf občanských demokratů už dokonce veřejně připustil, že v tom případě by se dalo jednat i o takzvané »duhové« koalici všech parlamentních stran s výjimkou komunistů! Anebo o vládě »úředníků«, která dovede zemi k předčasným volbám.

Nejpravděpodobněji se ale jeví jiný plán. I když Mirek Topolánek už pomalu nepočítá s tím, že by jeho první vláda získala v Poslanecké sněmovně důvěru, chce ji předložit poslancům ke schválení co nejdříve. Jde mu totiž o to, aby stará Paroubkova vláda pokud možno co nejdříve skončila. Nová vláda, i když nezíská důvěru, totiž bude fungovat do chvíle, než se podaří sestavit kabinet další.

A právě na to Topolánek hraje. Pak je údajně připraven vynechat lidovce i zelené a sestavit menšinovou vládu ODS, která se domluví s Českou stranou sociálně demokratickou na toleranci. Tato vláda by pak připravila takový program, který by částečně vyhovoval i sociálním demokratům. Jeho klíčovým bodem by totiž měla být hlavně změna volebního systému. A to tak, že by se posílily jeho většinové prvky a obě nejsilnější strany, ČSSD i ODS, by si to pak v mimořádných volbách rozdaly „jeden proti jednomu“. Vláda by měla ohraničený mandát zhruba na dva roky, do chvíle přijetí změn volebního zákona. Tuhle myšlenku prý podporuje i „guru“ sociálních demokratů, expremiér Miloš Zeman.

Další, i když ne příliš pravděpodobnou možností je podpora středopravé vlády komunisty. V rozhovoru pro sobotní MF Dnes to naznačil místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. „Pokud ji (vládu – pozn.red.) pan Topolánek sestavuje s vědomím toho, že nemá podporu 74 poslanců sociální demokracie, může kalkulovat s jediným: S podporou komunistů.“ Proti tomu se ale včera silně ohradili sami komunisté. „Je to nesmysl. Nemáme v úmyslu žádným způsobem – hlasováním, případně neúčastí na hlasování – umožnit vznik středopravé vlády,“ vzkázal Nedělnímu Aha! předseda Vojtěch Filip.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.